Udar na medije
85

Bivši direktor RTRS-a na čelu RAK-a: Kako presuđuje Draško Milinović

G. M.
Draško Milinović
Draško Milinović
Regulatorna agencija za komunikacije je pokrenula preliminarni postupak protiv Face TV zbog tvrdnji da je Senad Hadžifejzović u emisiji upitao gosta treba li "ubiti/umiriti" Milorada Dodika. Hadžifejzović negira da je to rekao.
Ono što je naročito iziritiralo dio javnosti jesu izjave je direktora RAK-a Draška Milinovića koji je unaprije praktično presudio Faceu i najavio rigorozne kazne.

Jučer su iz RAK-a kazali da su postupak pokrenuli, kako tvrde, podstaknuti reakcijama jednog dijela javnosti u BiH.

Jedni tvrde da je Hadžifejzović upitao gosta da li je rješenje da se Dodik “smijeni, smiri, ubije”, a drugi da je pitao da li je rješenje da se Dodik “smijeni, smiri, umiri”.

"Razlog za hitnu reakciju Agencije je činjenica da je jedan dio javnosti u BiH bio uznemiren mogućim korištenjem riječi koja je nedopustiva u javnom medijskom prostoru (ubiti) u navedenom programskom sadržaju, a koja bi mogla biti protumačena kao podsticanje na izvršenje krivičnih djela, te posmatrana u kontekstu odredbi Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija”, naveli su iz RAK-a jučer u saopštenju.

Podsjetimo da je Hadžifejzović negirao da je rekao "ubiti" već da je rekao “umiri”.

“Agencija će, u okviru zakonskih nadležnosti kao što postupa u svakom drugom slučaju prema bilo kojem nosiocu dozvole, provesti postupak provjere poštovanja primjenjivih pravila i propisa u skladu sa odredbama Pravilnika o postupku rješavanja povreda uslova dozvole i propisa Agencije”, zaključili su iz RAK-a.

Inače, naročito je sporno što je direktor RAK-a Draško Milinović već najavio da će Face TV biti kažnjen.

“To će biti skraćeni postupak s obzirom da je, na prvi pogled ovoga što se desilo, i te kako jasno da je prekršen Kodeks o pružanju audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija. U komunikaciji sa kolegama iz područja emitovanja već smo u prvoj analizi vidjeli da će one biti rigorozne. I mogu da najavim rigorozne mjere da se ovakve stvari više nikada ne bi desile”, rekao je Milinović.

U slučaju da se to ponovi, kaže Milinović, krajnja mjera je suspenzija programa i oduzimanje dozvole.

Postavlja se pitanje kako je Milinović mogao unaprijed, i prije nego što je sprovedena istraga, osuđivati i najavljivati kaznu. Iz njegove izjave se može vidjeti da je on već praktično presudio Face TV-u. Upravni odbor Udruženja BH novinari pozivao je Vijeće RAK-a da detaljno analizira Milinovićeve izjave, te da utvrdi da li je Milinović kao direktor Agencije prekršio odredbe profesionalnog i etičkog obavljanja dužnosti.

Inače, zanimljivo je i da je Milinović bivši direktor RTRS-a. Stoga se može postaviti pitanje kako on može biti objekativan u ocjenjivanju objektivnosti medija, ako i sam dolazi iz jednog medija.

Osim toga, kako je ranije ove godine objavio portal Media centra, nakon dolaska Milinovića na čelo RAK-a promijenio se odnos te institucije prema RTRS-u.

Do dolaska nekadašnjeg direktora RTRS-a Draška Milinovića na čelo RAK-a u julu 2020. godine, RTRS-u su izricane kazne po više osnova - od kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, preko kršenja Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, sve do kršenja Zakona o komunikacijama.

Posljednja izrečena kazna RTRS-u koja je objavljena u godišnjem izvještaju o prekršenim pravilima i propisima bila je 2019. Već sljedeće godine, kada je Draško Milinović postavljen za direktora RAK-a, RTRS-u nije izrečena nijedna kazna, objavio je tada media.ba.

Milinović bi se, u najmanju ruku, trebao suzdržati od komentiranja kojima pokazuje svoju pristrasnost u medijskom prostoru BiH i držati se slova zakona.