Presuda Mirku Stojiću
0

Bivšem šefu Kabineta predsjednika RS 5 godina zatvora

Piše: V. T.
Bivši generalni sekretar i šef Kabineta predsjednika RS Mirko Stojić osuđen je danas pred banjalučkim Okružnim sudom na pet godina zatvora za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja.

Nepravosnažnu presudu, Stojiću je izreklo Sudsko vijeće, koje ga je oslobodilo optužbi za zelenaštvo, za koje ga se također teretilo.

U slučaju da prvostepena presuda, nakon žalbenog postupka, postane i pravosnažna, Stojić će morati vratiti 35.000 KM koje je nezakonito stekao.

Odbrana nekadašnjeg generalnog sekretara i šefa Kabineta predsjednika RS na presudu je najavila žalbu, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo da je Stojić počinio krivično djelo za koje je osuđen.

Podsjetimo, u izmijenjenoj optužnici, Specijalno tužilaštvo RS teretilo je Stojića za zloupotrebu službenog položaja i zelenaštvo.

Na zahtjev tužilaštva, Stojićeva imovina je blokirana, jer ga se teretilo za potpisivanje nekoliko fiktivnih ugovora prilikom rekonstrukcije palate predsjednika RS, čime je budžet RS oštetio za više stotina hiljada maraka.