Haris Silajdžić
0

"Bitka na Igmanu je bila herojska"

FENA
Polaganjem cvijeća na spomen-obilježja, učenjem dove i prigodnim obraćanjem učesnika bitke danas je na Igmanu obilježena manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2009".

"Ovo je bila herojska bitka. Bilo je teško odbraniti BiH u takvim uslovima jer smo i u ratu imali zabranu da se branimo, a s druge strane smo imali nadmoćnog neprijatelja koji je imao svu potrebnu logistiku. Oni koji su branili BiH oružjem zaslužuju našu zahvalnost", kazao je novinarima član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Dodao je da političke snage mogu odbraniti BiH u miru kao što su to borci činili u ratu, jedino ako rade složno i zajedno, ali da to nije uvijek slučaj.

Porodicama poginulih boraca i šehida obratili su se i ratni komandanti igmanske odbrane.

"Boračke populacije su danas stavljene na najniže grane opstanka i egzistencije. Nismo mogli utjecati na to koliko će biti poginulih, koliko ratnih vojnih invalida, ali možemo utjecati na to koliko ćemo imati ministara. Sramotna su izdavajanja za ovu populaciju kad znamo da nije bilo njih ne bi bilo ni nas", kazao je ratni komandant general Hajrudin Grabovica.

"Među svim značajnim datumima bitaka u prošlom ratu Igman je jedan od najvažnijih. Sarajevo su tada branili borci iz cijele BiH, i to je simbol BiH. To je prihvatio narod i to dokazuje svojom brojnosti. Ponosim se time“, kazao je za Fenu Zahid Crnkić, ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi FBiH, dodajući da se ovakve manifestacije moraju njegovati da se ne zaboravi.

Crnkić je ponovio da prisustvo ovolikog broja ljudi samo po sebi sve govori te da nema riječi koje to mogu izreći.

U okviru manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2009" danas su na Igmanu održane vojne počasti i polaganje cvijeća na mezarjima na Velikom polju, Mrazištu i Brezovači. Vjerski program održan je u ratnoj džamiji.

Manifestaciji programa obilježavanja bitke prisustvovali su predstavnici svih nivoa vlasti, boračkih organizacija, članovi šehidskih porodica i porodice poginulih boraca te mnogobrojni građani.