Kanton Sarajevo
0

Bit će istraženo poslovanje GRAS-a u periodu kada je direktor bio Ibrahim Jusufranić

B. R.
Sjedište GRAS-a (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
Sjedište GRAS-a (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić je obrazložio zašto izvještajem o poslovanju preduzeća GRAS nije obuhvaćeno poslovanje u vremenu dok je direktor preduzeća bio Ibrahim Jusufranić.
U izjavi za Klix.ba Kafedžić je napomenuo da je izvještaj napravljen na osnovu ovogodišnjih zaključaka Skupštine Kantona Sarajevo. Izvještajima je obuhvaćen period poslovanja od 2006. do 2018. godine.

Međutim, Kafedžić je najavio da će biti analizirano i poslovanje u periodu dok je Jusufranić bio direktor, kao i period nakon 2018.

"Ured je postupanjima po tim zaključcima i po zahtjevima Vlade Kantona Sarajevo došao do informacija na osnovu kojih ćemo mi nastaviti dalje - prije i poslije perioda koji su utvrđeni zaključcima", rekao je šef Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo za naš portal.

Naime, dio izvještaja se odnosi na pregled upravljačkih struktura u GRAS-u od 2006. do 2018. godine. Jusufranić, koji je preminuo prošle godine, je bio direktor upravo do 2006. godine. Na tu funkciju je imenovan 1989. i radio je kao direktor sljedećih 17 godina, podaci su CIN-a.

U tri godine nastao dug od 25,2 miliona KM

Veliki finansijski problemi za GRAS su počeli dok je Jusufranić bio direktor i u sljedećim godinama samo su se gomilali. Od 2002. do 2005. je nastao dug od 25,2 miliona KM. Sada on iznosi stotine miliona KM.

Najviše spornih i sumnjivih radnji vežu upravo za njegov direktorski mandat. Prije tri godine Jusufraniću i bivšem šefu Turističke poslovnice GRAS-a Branislavu Petroviću je izrečena oslobađajuća presuda pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Ibrahim Jusufranić (Foto: Klix.ba)
Ibrahim Jusufranić (Foto: Klix.ba)

Teretili su se za zloupotrebu položaja i ovlasti te za krivotvorenje isprava dok su bili na čelu ovog preduzeća. Konkretno, bili su optuženi da su oštetili preduzeće za skoro 800.000 KM.

Jusufranić je bio vlasnik Internacionalnog univerziteta u Travniku, kao i dva poslovna prostora - jedan je vrijedan 20.000 KM, a drugi 60.000 KM. Veći dio imovine, vrijedne nekoliko desetaka hiljada KM, je u vlasništvu njegove supruge Smiljke i sina Jasmina.

Pretprošle godine je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo oslobađajuću presudu Jusufraniću i Petroviću, tj. vratio ga je na ponovno suđenje. No, Jusufranić je godinu poslije preminuo.

Navodi o organizovanom kriminalu

Ibrahim Jusufranić, kao i njegova supruga i sin se dovode u vezu s organizovanim kriminalom, sumnjivim transakcijama i gradnjom stambeno-poslovne zgrade slovenske banke NLB u sarajevskom naselju Marijin-Dvor. Zbog sumnje u organizovani kriminal u decembru prošle godine je u akciji "Profit" uhapšen kontroverzni biznismen Zijad Blekić, koji je osnivač i suvlasnik brokerske kuće Eurohaus.

Gubitaš u kojeg su ulagani milioni

Podsjećamo, prilikom prošlosedmičnog predstavljanja spomenutog izvještaja šef Ureda Erduan Kafedžić je naglasio da je od 2008. do 2018. Vlada KS po različitim osnovama na GRAS potrošila 169,5 miliona KM

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto tvrdi da posjeduju videosnimke na kojima se vidi kako je grupa ljudi upravljala ovim preduzećem.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić je, između ostalog, naveo da su dijelovi vozila prodavani i preko internet oglasnika.

Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta je rekao da su razni mešetari pokušavali zastrašiti vladu i dovesti u situaciju da javni prijevoz stane. Poručio je da vlast nema namjeru novcem građana kupovati socijalni mir u GRAS-u.

Ponovio je da će se ovo preduzeće morati potpuno reorganizovati kako bi postojao adekvatan javni prijevoz.

U izvještaju je sadržano i to da su pojedini vozači u GRAS-u krivotvorili dokumente potrebne za prijem u radni odnos. Pozivajući se na informaciju iz Kantonalnog tužilaštva, iz ureda su ukazali na to da je na osnovu krivičnih prijava tužilaštvo formiralo predmete te da se poduzimaju radnje u svrhu donošenja tužilačke odluke.