BiH
0

Bin Laden obećao da nikad neće biti uhvaćen živ

FENA
Osama bin Laden obećao je da nikada neće biti uhvaćen živ i objavio je kako su Sjedinjene Države pribjegle istim "barbarskim" metodima koje je koristio Saddam Hussein, sudeći po audiosnimku postavljenom u ponedjeljak na militantnom web siteu.

Izgleda da je snimak kompletna verzija snimka koji je prvi put emitiran 19. januara na Al-Jazeeri, panarapskoj satelitskoj TV mreži na kojem je bin Laden ponudio SAD-u dugoročno primirje, ali je također izjavio kako će njegova teroristička mreža Al-Qaida uskoro pokrenuti nove napade na američkom tlu.

"Zakleo sam se da ću živjeti samo slobodno. Osjetim li gorak okus smrti, ne želim umrijeti ponižen ili prevaren", izjavio je Bin Laden na snimku koji je trajao 11 minuta i 26 sekundi.

Poredeći ponašanja američke vojske u Iraku sa Saddamovom vojskom, govornik je izjavio: "Džihad s nastavlja svom snagom, uz sve zasluge Allahu, usprkos barbarskim, represivnim mjerama koje poduzima američka vojska do obima u kojem više ne postoji nikakva smislena razlika između njihova i Saddamova zločinstva".

Koristeći takav rječnik u opisivanju Saddama, Bin Laden, čini se, pokušava negirati navode Bushove administracije kako je bivši irački vođa imao veze s Al-Qaidom, koje su svojevremeno korištene kao opravdanje za invaziju na Irak.

Bin Laden je također osporio navode Bushove administracije kako je bolje boriti se protiv terorista u Iraku nego na američkom tlu.

"Rat protiv Amerike i njenih saveznika nije povezan s Irakom kako to on (Bush) tvrdi, nego je Irak postao mjesto privlačenja i regrutacije kvalifikovanih snaga", izjavio je govornik.

"Štaviše, mudžahedini su, uz Allahovu milost,mogli neprekidno prodirati kroz sigurnosne prepreke koje su postavljale represivne vlade alijanse, što možete vidjeti iz dokaza o bombaškim napadima u prijestonicama najvažnijih evropskih država", navodi govornik.

Snimak objavljen u januaru uslijedio je nekoliko dana nakon američkog zračnog udara u Pakistanu koji je imao za cilj Bin Ladenova zamjenika Aymana al-Zawahrija, i u kojem je, sudeći po izvještajima, ubijeno četvero visokih ličnosti Al-Qaide, uključujući i Al-Zawahrijeva zeta. U dijelovima snimka koji je emitiran nije spominjan taj napad.

U punom snimku objavljenom u ponedjeljak Bin Laden se ponovo pozabavio prpopagandom, ismijavajući Bushovu objavu na nosaču aviona u aprilu 2003. da su velike borbene operacije u Iraku okončane.

"Brojke Pentagona nagovještavaju povećanje broja vaših ubijenih, pored ogromnih materijalnih gubitaka, da ne spominjem pad morala vojnika i povećanje stope samoubistava među njima", izjavio je govornik.

Obraćajući se direktno američkom narodu, on je kazao: "Možete izvući sve što vam je preostalo iz ovog pakla. Rješenje je u vašim rukama, ukoliko vas se njihova (američkih vojnika) situacija uopšte tiče."

Prvobitni izvodi predstavljali su prvi snimak vođe Al-Qaide u više od godinu dana - najdužem periodu bez poruke od 11. septembra 2001. kada su se dogodili samoubilački napadi otetim avionima u Sjedinjenim Državama.

CIA je prošlog mjeseca potvrdila autentičnost glasa na prvom snimku kao Bin Ladenov, saopćila je tada ta agencija Associated Pressu. Vjeruje se da se vođa Al-Qaide krije u planinskoj regiji između Afganistana i Pakistana.