Skupština KS
0

Bilsena Šahman objasnila zašto je podržala imenovanje nove ministrice i da li će napustiti SBB

B. R.
Bilsena Šahman (Foto: D. S./Klix.ba)
Bilsena Šahman (Foto: D. S./Klix.ba)
Zastupnica opozicionog SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Bilsena Šahman je u izjavi za Klix.ba obrazložila zašto je danas podržala imenovanje nove ministrice pravde i uprave Darje Softić Kadenić, te se osvrnula na navod da će napustiti ovu stranku.
Tvrdi da u SBB-u nisu usaglasili jedinstven stav o tome da li treba podržati imenovanje Darje Softić-Kadenić za ministricu pravde i uprave, već da su individualno odlučivali o tome. Negira da je njen glas bio presudan da se Softić-Kadenić imenuje za ministricu.

"Moj glas nije bio presudan jer je bilo 20 glasova za, a 18 je presudno. Stranka nije imala nikakav stav i to je kolega Zvonko Marić (op. a. šef Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo) danas iznio u svojoj diskusiji - da ćemo mi glasati po svojem nahođenju. Nismo imali bilo kakvu instrukciju ili bilo šta drugo. Tako da smo različito glasali", kazala je Šahman.

Prema njenim riječima, odlična biografija Softić-Kadenić i to da je riječ o ženskoj osobi bili su među razlozima da podrži njeno imenovanje za ministricu.

"Da se otkoče procesi, zaglavilo se u svemu ovome. Ako nešto ne bude u redu, neka onda mijenjaju. Ponašam se kao neko ko nije ni pozicija, ni opozicija, već glasam za ono što mislim da je dobro", naglasila je.

Pitali smo je da li je tačno da će napustiti SBB.

"Ne. Zašto bi napustila stranku godinu dana pred istek mandata? Nemam nikakav pritisak kada glasam onako kako ja hoću. Ne mislim napuštati stranku", poručila je Bilsena Šahman u izjavi za Klix.ba.

Njene stranačke kolege, Marić, Dževad Poturak i Fahrudin Pecikoza nisu podržali ovo imenovanje.

Podsjećamo, Lejla Brčić, kadar Naše stranke, je podnijela ostavku na poziciju ministrice pravde i uprave Kantona Sarajevo. Za to je navela privatne razloge, ali se špekulisalo da je to učinila zbog neslaganja u vladajućoj koaliciji koju čine Naša stranka, NiP i SDP.

Potom je Naša stranka predložila da Softić-Kadenić budu nova ministrica pravde i uprave. U njenoj biografiji je istaknuto da je vanredna profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te da joj je uža specijalnost građansko pravo.