Prijedlog Naše stranke
669

Darja Softić Kadenić imenovana za novu ministricu pravde u Kantonu Sarajevo

V. K.
Darja Softić Kadenić nova ministrica pravde KS
Darja Softić Kadenić nova ministrica pravde KS
Darja Softić Kadenić kandidatkinja Naše stranke za ministricu pravde u Vladi Kantona Sarajevo imenovana je na ovu poziciju na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.
"Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam na današnjoj sjednici Skupštine imenovana za ministricu pravde i uprave KS. Svjesna sam izazova i odgovornosti koje ova pozicija sa sobom nosi. Ova prilika se za mene otvorila iznenada i dugo sam razmišljala da li napustiti ambijent Pravnog fakulteta na koji sam navikla i na kojem sam gradila svoju karijeru, i upustiti se u nešto novo i nepoznato, jer dosad nisam bila politički aktivna niti sam članica političke stranke", navela je nova ministrica.

Dalje je istakla kako uvijek imamo osjećaj da se važni politički procesi i važne odluke donose tamo negdje od strane tamo nekih ljudi i da mi, obični građani, na to nemamo uticaja.

"Dobila sam priliku da budem dio tih procesa. Prihvatila sam jer je licemjerno kritikovati, a ne biti istovremeno spreman prihvatiti se posla i odgovornosti. Prihvatila sam, jer mislim da možemo i moramo bolje. Ovo je moj način da dam doprinos i da znam da sam učinila sve što sam mogla da svoju, a i svu našu djecu zadržim u Bosni i Hercegovini", poručila je Softić Kadenić.

Na ovoj funkciji, Darja Softić Kadenić zamijenit će bivšu ministricu Lejlu Brčić koja je krajem aprila ove godine podnijela ostavku na ovu poziciju.

Kako je navela Brčić, ostavku je podnijela iz privatnih razloga.

"Iz razloga privatne prirode, obavještavam javnost da podnosim ostavku na poziciju ministrice pravde i uprave KS. Najiskrenije molim predstavnike medija, a posebno predstavnike političkih stranaka da se poštuje moje pravo na privatnost i ova odluka ne politizira", napisala je krajem aprila Lejla Brčić.

Naša stranka predložila je imenovanje Softić Kadenić na upražnjenu poziciju u Vladi KS krajem maja, a Skupština je ovaj prijedlog potvrdila na današnjoj sjednici.

Darja Softić Kadenić rođena je 1982. godine i zaposlena je kao vanredna profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Uža specijalnost joj je građansko pravo.

Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a svog drugi magistarski rad odbranila na Karl Franzens Univerzitetu u Gracu, gdje je osvojila i nagradu za najbolji magistarski rad u svojoj generaciji.

Autorica je brojnih naučnih radova te članica nekoliko uglednih domaćih i međunarodnih profesionalnih organizacija. Govori njemački i engleski jezik, a poznaje francuski i španski. Udata je i majka dvoje djece.

"Došao je trenutak u mom životu u kojem sam trebala odlučiti - da li ostati na ugodnoj poziciji i posmatrati stvari sa strane, ili preuzeti odgovornost i radi naše djece pokušati nešto poboljšati. Ne želimo da više vodimo razgovore o tome hoće li nam djeca ostati U Bosni i Hercegovini. Zbog toga sam odlučila da pokušam nešto promijeniti. Svoju ekspertizu i kapacitete želim staviti na raspolaganje Vladi Kantona Sarajevo, kao i građankama i građanima. Nastavit ću dobre prakse ministrice Brčić, radujem se izazovima koje me čekaju", poručila je Softić Kadenić.