BiH
0

Bijeljina: Apel mladima da se vakcinišu protiv zaušnjaka

SRNA
Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina, povodom Evropske nedjelje imunizacije, apeluju da mladi do 19 godina prime MRP vakcinu protiv krzamaka, crvenke i zaušnjaka, ako to do sada nisu uradili.

"MRP vakcina daje se u dvije doze, sa navršenih godinu dana života i polaskom djeteta u prvi razred. Mladi, koji nisu primili tu vakcinu, obavezni su da prime dvije doze vakcine u razmaku od mjesec dana", kaže načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Zoran Dakić.

On je dodao da, prema Pravilniku o imunizaciji Republike Srpske, ova vakcina spada u red obaveznih sistematskih imunizacija. 

Dakić je istakao da su u Higijensko-epidemiološku službu u toku ovog mjeseca prijavljena 33 slučaja zaušnjaka, te da se epidemija stišava. 

"S obzirom da je u martu evidentirano 56 oboljelih i u februaru 108 možemo reći da epidemija jenjava. Polovina zaraženih je uzrasta od 16 do 20 godina, a primjetno je da je u ukupnoj strukturi sve veći broj lica oko 30 godina", rekao je Dakić. 

Evropska nedjelja imunizacije obilježava se svake godine u trećoj sedmici aprila, a ove godine se obilježava od 21. do 27. aprila. 

BiH aktivno učestvuje u obilježavanju Evropske nedjelje imunizacije i tako se pridružuje inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije da se podigne svijest o potrebi i pravu svakog djeteta da se zaštiti od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom.