BiH
0

BIHAMK uspostavlja sistem aktivnog nadzora, lociranja i praćenja vozila putem GPS-a

FENA
Prateći svjetske tehnološke inovacije Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) je uspostavio novi Call centar koji omogućava aktivni nadzor, lociranje i praćenje vozila putem Global Positioning Sistema (GPS).

Ovaj sistem će doprinijeti znatno efikasnijem, bržem i kvalitetnijem korištenju BIHAMK-ovih vozila Službe pomoći i informacija (SPI) koja realiziraju usluge pomoći vozačima.

Sistem omogućava uvid u kretanje vozila SPI, odnosno, informira dispečera o vozilu koje je trenutno slobodno za intervenciju, o vremenu zadržavanja na svakoj intervenciji pojedinačno te o tačnoj lokaciji na koju se vučnom službom prevozi neispravno/nepokretno vozilo.

Implementacija kompletnog sistema u vozni park BIHAMK-a bi kao konačan rezultat imala optimizirano poslovanje, bolju efikasnost, ostvarene uštede i povećan kvalitet obavljenih usluga.

Sistem je licenciran za kapacitet od 50 vozila a u ovoj fazi je GPS/GPRS oprema postavljena na pet vozila. Istovremeno je izvršena i obuka osoblja koja će koristiti ovaj sistem, navode iz BIHAMK-a.