BiH
0

BiH zaostaje za regijom zbog sporih reformi poslovnog ambijenta

FENA
Prema novom izvještaju Svjetske banke i Međunarodne financijske korporacije (IFC) poslovanje u istočnoevropskim zemljama postalo je lakše u 2005. i 2006.godini.

Trideset i osam reformatora u 16 ekonomija u regiji, kako se navodi u saopćenju Svjetske banke, smanjili su potrebno vrijeme, troškove i prepreke za ispunjavanje zakonskih i admistrativnih zahtjeva prilikom poslovanja.

Poboljšanja su značajana među zemljama koje se trebaju pridružiti Evropskoj uniji. Rumunija je napredovala za 22 mjesta, a Bugarska za sedam. Napredak je također vidan i među zemljama kandidatima i Hrvatska je napredovala za 10 mjesta, a Makedonija za dva mjesta.

Srbija je popravila svoj rang čak za 27 mjesta, a ostale zemlje jugoistočne Evrope, su, za razliku od prethodnih, pale na rang listi. Albanija je pala za pet mjesta, Crna Gora za šest, a BiH za četiri mjesta.

Većina ostalih srednjoevropskih i istočnoevropskih zemalja je također pala na listi, uključujući Slovačku, Sloveniju i Mađarsku.

Prema ovom izvještaju, vodećih 10 reformatora su: Gruzija, Rumunija, Meksiko, Kina, Peru, Francuska, Hrvatska, Gvatemala, Gana i Tanzanija.

U izvještaju poslovanje u 2007. rangirano je 175 ekonomija, obuhvatajući 20 ekonomija više u odnosu na izvještaj od prethodne godine.

Najviše rangirane zemlje po tome koliko je u njima lako poslovati u srednjoj i istočnoj Evropi su Litvanija (16), Estonija (17), Latvija (24), Slovačka (35) i Rumunija (47).

U sveukupnom rangiranju BiH je na 95. mjestu na koje se popela s 91 mjesta.

Mada nije bilo pogoršanja nijednog indikatora, napredak na poboljšanju nekih od uvjeta poslovanja, kako se navodi u izvještaju, bio je manji nego u drugim zemljama.

U BiH je došlo do značajnog napretka na olakšanju prekogranične trgovine, gdje se rangiranje popravilo sa 122. na 56. mjesto, zahvaljujući značajnom smanjenju kako trajanja procesa, tako i broja potrebnih dokumenata.

Nalazi ankete su također da je pristup kreditu i dalje veoma dobar (7. mjesto ove godine, u odnosu na 9. prošle godine), što potvrđuje napredak u reformi bankarstva.

BiH je ostvarila napredak i u oblasti registracije imovine, uz smanjenje stope poreza na imovinu sa šest na pet posto.

Postoji, također, percepcija da su troškovi registracije poslovne djelatnosti i dobivanja dozvola manji u odnosu na prošlu godinu.

Izvještaj identificira i oblasti u kojima još trebaju biti otklonjene značajne barijere za poslovanje. Iako su troškovi i zahtjevi za kapital za pokretanje poslovne djelatnosti značajno smanjeni, sveukupno rangiranje BiH u ovoj kategoriji je došlo na 141. mjesto sa 123.

S obzirom na to da još treba 467 dana da se dobiju sve dozvole, po cijeni od 24 prosječna godišnja lična dohotka, BiH je rangirana na 160. mjestu kada su u pitanju dozvole za poslovanje.

Uz sedam potrebnih procedura i prosječno trajanje od 331 dan, registracija imovine ostaje problematična (139. mjesto).