BiH
0

BiH uništava višak lakog naoružanja

FENA
Patrick Moon
Patrick Moon
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon prisustvovao je u Visokom uništavanju vojnog naoružanja doniranog svojevremeno u okviru programa “Obuči i opremi” koje je sada postalo višak u odnosu na potrebe Oružanih snaga BiH.

Uništavanje naoružanja će biti nastavljeno do kraja oktobra, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Ambasador je akciju u Visokom posmatrao zajedno s predstavnicima Ureda za saradnju u oblasti odbrane i Ureda vojnog atašea u Ambasadi te s komandantom NATO štaba u BiH brigadnim generalom Davidom Enyeartom.

Vojnici Vojske SAD-a iz Nacionalne garde Maryland bili su također na lokaciji kako bi potvrdili uništenje svakog komada oružja po serijskom broju.

Uništenje finansira UNDP.

Oružane snage BiH (OSBiH), u suradnji s Nacionalnom gardom države Maryland i Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), 15. septembra započele su proces demilitarizacije 30.061 M16A1 pušaka.

Vlada Sjedinjenih Država je Ministarstvu odbrane BiH dala dozvolu za uništenje radi smanjenja zaliha lakog naoružanja koje čuvaju i održavaju Oružane snage BiH, kao i radi smanjenja troškova za skladištenje. To je učinjeno i da bi vojnici bili oslobođeni čuvanja zastarjele i suvišne vojne imovine.

Akcija je rezultat opredjeljenja Bosne i Hercegovine da uništi veliki dio viška oružja i municije i u skladu je s majskim obećanjem Sjedinjenih Američkih Država da će pomoći u ispunjenju tog cilja.

Vlada Sjedinjenih Država i njeni međunarodni partneri u BiH ohrabreni su ovim projektom i predani su da pruže pomoć Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.