Stefan Fule
0

"BiH trebaju nove strategije, ne meni"

SRNA
Foto: DPA
Foto: DPA
Politički lideri u BiH treba da prevaziđu podjele iz prošlosti, te da, konsolidujući svoja dostignuća, dođu do zajedničke vizije, poručio je evropski komesar za proširenje Stefan Fule. Fule je istakao da će njegov prioritet za potencijalne kandidate sa zapadnog Balkana biti da ih čvrsto uključi u proces proširenja i da osigura da nijedna zemlja u regionu ne zaostane za drugima, navodeći da će koristiti lekcije iz proteklog proširenja EU

."Moj posao je da osiguram da se priključenje predloži tek onda kada zemlja bude u situaciji da ima koristi od toga, te da bude u situaciji da pruži pozitivan doprinos Evropi", rekao je Fule za sutrašnje "Nezavisne novine".

Na pitanje da li ima novu strategiju za BiH, File je rekao da on nije taj kojem su potrebne nove strategije, već sama BiH.

"Mi možemo pomoći, možemo ponuditi savjet, ali od suštinskog značaja je da sama zemlja pronađe načine da se razračuna sa dilemama, i to uz određene mjere kao što je promjena Ustava", istakao je Fule.

On je dodao da su promjene ustava neophodan dio procesa priključenja EU, navodeći da je potrebno njegovo usaglašavanje sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Prema njegovim riječima, promjene Ustava neophodne su i da bi se osiguralo usklađivanje sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, koji podrazumijeva poštivanje demokratskih principa i ljudskih prava u skladu sa Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Na pitanje da li podržava ideju španskog predsjedništva da organizuje konferenciju u Madridu o ustavnim reformama u BiH, Fule je rekao da pozdravlja sve inicijative koje podstiču politički dijalog i promovišu ustavne promjene koje su neophodne za zemlju kako bi napredovala ka svom cilju evropskih integracija.

Fule je istakao da su reforme potrebne za dobro BiH, te da je zato neophodno da ih promovišu lokalne vlasti i nacionalni lideri.

"Naš zadatak je da vam pomognemo u tom procesu, kako ekspertizom, tako i finansijskom podrškom. I ličnim ću zalaganjem prenositi poruku neophodnosti reformi kako bi vam pomogao u tom procesu", dodao je Fule.

On je izrazio nadu da će politički lideri u BiH, koji su već dokazali da mogu da sarađuju zajedno, nastaviti to da čine i tokom izborne godine.