S konferencije u Sarajevu
0

BiH spada u grupu zemalja koje su najzagađenije minama

FENA
"Razvoj zajednica ugroženih minama i izazovi civilnog društva 2009.-2019." naziv je konferencije koja je danas počela u Sarajevu.

Razlog održavanja ovakve konferencije je činjenica da BiH spada u grupu zemalja koje su najzagađenije minama.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, koji je otvorio ovu konferenciju, podsjetio je na zabrinjavajuće brojke stradalih od mina u BiH.

Vijeće ministara BiH je usvojilo Strategiju protivminskog djelovanja, a planira se da do 2019. godine BiH bude zemlja bez mina.

Ovo je jedan od najvažnijih projekata za BiH i usko je vezan za razvojnu koncepciju i Anex 7 tj. proces povratka, istaknuo je Špirić.

Izrazio žaljenje što BiH nije finansijski izdašnija u ovom procesu, ali čini se sve da to bude bolje.

Predstavnik Koalicija za povezivanje protuminske akcije s razvojem, Mustafa Alikadić, poručio je da deminiranje nije samo slijed faktografskih podataka nego se radi o veoma kompleksnom poslu koji graniči s naučnim pristupom.

On je naglasio da je godišnje potrebno izdvajati od 75 do 90 miliona KM da bi se BiH oslobodila mina do ciljne 2019. godine.

Radoslav Živković, uime STOP Mines, je kazao da su ciljevi konferencije da se utvrde prioriteti deminiranja, s obzirom da je 1.500 km² pod minama, te da im je u tome potrebna pomoć lokalnih zajednica.

Izrazio je nadu da će ova konferencija imati za cilj pronalazak načina finansiranja deminiranja i to u okviru razvojnih projekata, jer je dosadašnji način prevaziđen.

"Potrebno je da nevladine organizacije kao i državna struktura promijene dosadašnji pristup i učinimo da deminiranje postane jedan od segmenata razvojnih projekata. I izgradnja Koridora Vc zahtjeva protuminske akcije", dodao je Živković.

Safet Gerin, povratnik u selo Duboka kod Stoca, ukratko je upozorio na probleme s kojima se susreću povratnici, a koji žive i obrađuju zemlju u blizini miniranih lokacija.

"Duboka je potpuno okružena minskim poljima, ali usprkos tome cjelokupno stanovništvo željelo je da se vrati na prijeratno mjesto stanovanja", kazao je Gerin.

U okviru programa konferencije prikazan je i film "Tamo nikad ne ide niko", koji govori o svim poteškoćama s kojima se susreće stanovništvo koje živi u područjima okruženim minama.

Konferenciju je organizirala Koalicija za povezivanje protuminske akcije s razvojem, koju čine organizacija Norveške narodna pomoć, Fondacija Mozaik, Inicijative preživjelih od mina, STOP Mines, MDP Inicijative i Handicap International.