Od 4. do 6. aprila
8

BiH prvi put domaćin održavanja međunarodne CIRCLE konferencije

Klix.ba
Univerzitet Vitez u saradnji s organizacijom CIRCLE International iz Velike Britanije i pod pokroviteljstvom Vanjskotrgovinske komore BiH, organizira XV. međunarodnu CIRCLE konferenciju pod nazivom "CIRCLE OF KNOWLEDGE SHARING", koja će se održati u Sarajevu od 4. do 6. aprila 2018. godine.

Očekuje se učestvovanje više od 50 profesora i istraživača iz država Evropske unije, Azije i Afrike.

Organizacija CIRCLE okuplja više od 100 profesora, predavača, istraživača i doktoranata širom svijeta, a prvu konferenciju održanu 2004. godine na Univerzitetu Metropolitan Leeds pretvorila je u vrhunski naučni skup koji se već petnaesti put zaredom održava u evropskim zemljama.

Domaćini prethodnih konferencija bili su univerziteti u Poljskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Portugalu, Njemačkoj, Kipru, Hrvatskoj i Austriji, a zahvaljujući akademskom rejtingu Univerziteta Vitez, organizacija CIRCLE International je odlučila da 2018. godine domaćin ove značajne međunarodne konferencije po prvi put bude Bosna i Hercegovina.

"Univerzitet Vitez već tri godine aktivno sudjeluje na CIRCLE konferencijama, uz prezentacije znatnog broja naučnih radova iz ekonomske oblasti. U Varšavi su prošle godine osnivači organizacije CIRCLE održavanje konferencije 2018. povjerili Univerzitetu VITEZ, što predstavlja posebnu čast za našu visokoškolsku instituciju kao organizatora, ali i obavezu da se Bosnu i Hercegovinu i njena ekonomija predstavi u najboljem svjetlu", kazao je Siniša Dukić, voditelj Odjela za međunarodnu suradnju Univerziteta Vitez.

Također, dodao je i kako su svoje prisustvovanje svečanom otvaranju CIRCLE konferencije potvrdili Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik ANU BiH akademik Miloš Trifković te brojni drugi ugledni članovi akademske zajednice iz BiH i inostranstva, kao i predstavnici ekonomskog i javnog života BiH i zemalja regije.