BiH
0

BiH posjeduje veliki potencijal za razvoj eko turizma

FENA
Regionalni seminar o eko turizmu danas je u Sarajevu okupio učesnike iz BiH, Makedonije, Srbije i Albanije s ciljem definiranja modela saradnje na razvoju eko turizma tih zemalja.

Seminar je organiziralo Udruženje JICA Alumni u BiH uz podršku Japanske međunarodne agencije za saradnju.

"Vlada Japana pridaje veliku važnost sektoru turizma u BiH sa posebnim naglaskom na eko turizmu i mi smo u periodu od 2007. do 2010. godine, kao dio naše tehničke saradnje, slali eksperte iz Japana koji su u BiH radili sa lokalnim partnerima na razvoju model projekata za promociju eko turizma što uključuje obuku kadrova, izgradnju kapaciteta i dr.“, izjavio je tom prilikom ambasador Japana u BiH Futao Motai.

Današnji seminar, prema njegovim riječima, prilika je i za nastavak razgovora u vezi daljeg angažmana Vlade Japana u sektoru turizma u BiH i njihovih stručnjaka, kao i da se razmotri koji bi bio najbolji model za BiH kada je riječ o razvoju eko turizma.

Prezentaciju o eko turizmu i započinjanju biznisa u toj blasti održao je stručnjak za razvoj eko turizma Tim Clancy.

On je kazao da Bosna i Hercegovina posjeduje veliki potencijal za razvoj eko turizma, te da zemlje u regiji mogu zajednički mnogo učiniti za njegov daljnji razvoj, posebno u smislu promocije.

Eko turizam je široka oblast i obuhvata mnoge aktivnosti kao što su planinarenje, rafting, izleti u prirodu, seoski turizam, agroturizam, a poseban naglasak je na zaštiti okoliša.

Ključni partneri u organizaciji eko turizma su lokalni prirodni i ljudski resursi i proizvodi koji moraju biti podloga razvoja ekoturističke destinacije.

Japanska iskustva nam, kako je istakao Clancy, mogu biti korisna posebno u smislu istraživanja tržišta i izrade odgovarajućih strategija i planova.