BiH
2

BiH polazna, tranzitna i odredišna zemlja za trgovinu ljudima

FENA
Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine provodi projekt "Jačanje lokalnih kapaciteta u zaustavljanju trgovine ljudima" od 2004.

U vrijeme kada je projekt počeo Caritas BK BiH je bio prva organizacija koja je radila prevenciju trgovine ljudima.

Preventivne aktivnosti u okviru ovog projekta su edukacija i radionice za mlade iz ruralnih područja, " peer to peer" edukacija romske mladeži, informativne kampanje, tečajevi, poticaji za razvoj samostalnih poslova i pripravnički program.

Po posljednjem izvješću State Departmenta, Bosna i Hercegovina je polazna, odredišna i tranzitna zemlja za muškarce, žene i djecu koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada.

Žrtve iz Bosne i Hercegovine su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada u Azerbajdžanu, Sloveniji, Hrvatskoj, Španjolskoj i drugim zemljama u Europi.

Žene i mlade djevojke iz Bosne i Hercegovine, kao i iz Ukrajine, Albanije, Srbije, Kosova i Njemačke su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja unutar Bosne i Hercegovine.

Lokalne djevojke, posebno romskog porijekla, i djevojke iz drugih zemalja u regiji bile su predmet trgovine ljudima u svrhu prisilnog braka ili kućnog ropstva.

Stručnjaci su izvijestili da je značajan broj dječaka i djevojčica romske nacionalnosti, neki uzrasta već i od četiri godine, bio podvrgnut prisilnom prosjačenju od strane organiziranih kriminalnih grupa.

Jedna nevladina organizacija je zabilježila da su trgovci ljudima djecu uzrasta već od 12 godina podvrgavali seksualnom iskorištavanju koristeći ucjenu, grupno silovanje i droge kao sredstva za prisilu i kontrolu.

Tri pristupa u borbi protiv ovog problema su prevencija, krivično gonjenje počinitelja i zaštita žrtava, saopćeno je iz Biskupske konferencije BiH.