BiH
0

BiH: Od 23. do 29. aprila akcija "Uključi se! Obrazovna prava odmah!"

FENA
Različitim aktivnostima sindikati obrazovanja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine sudjelovat će u globalnoj kampanji "Uključi se! Obrazovna prava odmah!", koju od 23. do 29. aprila inicira u svim zemljama Svjetska organizacija prosvjetnih radnika.

Ova svjetska akcija koja se organizira svake godine bit će realizirana u svim kantonima u organizaciji Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, Sindikata srednjeg obrazovanja BiH te Sindikata obrazovanja Norveške. Cilj joj je mobilirati sindikate, nevladine organizacije i civilni sektor da rade zajedno, jedinstveno i solidarno.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, glavno težište akcije za ovu godinu bit će promoviranje aktivnosti koje se temelje na konceptu lanaca, što će se moći iskazati umjetničkim izražajem. Namjera je pozvati sve relevantne institucije da podrže osnovno ljudsko pravo na obrazovanje i to kvalitetno obrazovanje za sve.

Predsjednica Sindikata obrazovanja, nauke i kulture BiH Dženana Tanović-Hamzić najavila je i simbolični petominutni prekid nastave u četvrtak, 26. aprila u svim školama i drugim obrazovnim institucijama kako bi se pročitala ovogodišnja poruka Svjetske organizacije prosvjetnih radnika, bazirana na šest ciljeva obrazovanja do 2015. godine.

Također, ona je dodala kako će ovogodišnja akcija ukazati i na veliki problem prekvalifikacije i dokvalifikacije odraslih u BiH, jer je riječ o potpuno haotičnoj oblasti.

Novoizabrani predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Stevan Milić kao nekim od temeljnih problema s kojima se susreće bh. obrazovanje ocjenjuje iznimno mala izdvajanja države za obrazovanje, niski standard prosvjetnih radnika te nedostatak sredstava za potpunu provedbu reformi. Primjer je da BiH registrira svega 1,9 posto visokoobrazovanih ljudi.

Potpredsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Predrag Miletić podcrtao je neke od zaključaka Konferencije o reformi obrazovanja u BiH, održane 23. februara u Sarajevu. Naglašeno je hitno donošenje zakonske legislative u obrazovanju, usaglašavanje predškolskog standarda u BiH, hitno formiranje savjetodavnog tijela na nivou BiH te usvajanje srednjoškolskog obrazovanja kao obaveznog, javnog i besplatnog.

Svjetska organizacija prosvjetnih radnika broji više od 30 miliona članova iz 170 zemalja svijeta. Osamdeset miliona djece u svijetu još uvijek nisu obuhvaćena obrazovanjem, a gotovo milijarda odraslih je nepismeno.