BPS
0

"BiH nikad nije bila baza terorista"

FENA
Povodom izjave izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Libermana da je BiH pogodno tlo za "regrutiranje terorista" i da je "Balkan sljedeća destinacija globalnog džihada gdje se namjerava izgraditi infrastruktura, regrutirati aktivisti i usmjeriti fondovi u oblastima koje naseljavaju Bošnjaci...".

Bosanskohercegovačka patriotska stranka - Sefer Halilović saopćila je danas da BiH od svoje nezavisnosti do danas nikad nije bila baza terorista ili terorističkih aktivnosti, niti se na našem tlu dešava išta slično.

"Ukoliko najbliža izraelska ambasada ili njihov ministar vanjskih poslova imaju neku podrobniju informaciju s tim u vezi, pozivamo ga da to saopći našim državnim organima koji su nadležni za takve pojave. Ovakvo, javno, licitiranje nepostojećim podacima samo nanose štetu međusobnim odnosima dvaju zemalja", kaže se u saopćenju.

Iz BPS-a navode da je BiH pretrpjela veliki udar separatističkih terorista, ali tokom agresije na RBiH 1992. - 1995. godine.

"U tom vremenu, od izraelskih vlasti, nismo mogli čuti da su BiH napali teroristi iz Srbije i Hrvatske. Podsjećamo da su upravo Bošnjaci narod koji je, nakon Jevreja u Drugom svjetskom ratu, pretrpio, skupa sa Srbima i Hrvatima koji su podržavali ideju multietničke BiH, najveće progone i ubistva na tlu Evrope", naglašavaju u BPS-u.

BPS - Sefer Halilović smatra da bi se prema BiH i njenim žrtvama trebalo postupati daleko korektnije i s puno više uvažavanja i da izraelski dužnosnici nemaju prostora za dijeljenje lekcija o ljudskim pravima jer u pojasu Gaze i danas živi preko milion i po Paleselinaca u stanju opsade od izraelskih vlasti.