Ministarstvo pravde BiH
0

BiH ne može Hrvatskoj izručiti Niku Lozančića

Sarajevo-x.com
Niko Lozančić
Niko Lozančić
Ministarstvo pravde BiH još nije zvanično obaviješteno o zahtjevu Opštinskog suda u Zagrebu za određivanje pritvora zamjeniku predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i zamjeniku predsjednika HDZ-a BiH Niki Lozančiću, kao ni o raspisivanju međunarodne potjernice za njim.

Sekretar Ministarstva pravde Jusuf Halilagić objasnio je da Ustav BiH ne brani izručivanje građana BiH drugim zemljama, već da to onemogućava Zakon o krivičnom postupku BiH.

"BiH u ovom slučaju ne može Hrvatskoj izručiti Lozančića. Jedino što je moguće jeste da Hrvatska pravosudnim organima BiH ustupi postupak krivičnog gonjenja. Ako bi se to desilo, to znači da bi mu se za isto krivično djelo za koje se tereti u Hrvatskoj sudilo pred našim pravosuđem", izjavio je Halilagić za "Oslobođenje".

On je istakao da je BiH sa Hrvatskom nedavno sklopila izmjene sporazuma prema kojima je osobi osuđenoj na zatvorsku kaznu, a koja ima dvojno državljanstvo, ostavljena mogućnost izbora gdje će je služiti, ali da u "slučaju Lozančić" još nije vođen krivični postupak i nema presude.

Halilagić navodi da će Lozančić, ukoliko napusti teritoriju BiH, na osnovu međunarodne potjernice biti uhapšen u bilo kojoj državi. 

"U tom slučaju,  svaka država gdje bude priveden može odlučiti da li će ga izručiti Hrvatskoj", objasnio  je  on.

Pravosudni organi Hrvatske terete Lozančića da je u proteklih deset godina nezakonito primao penziju iz te države, iako je kao zvaničnik Parlamenta BiH finansijski adekvatno zbrinut. 
Prije poslaničke pozicije u Parlamentu BiH, Lozančić je od 2002. do 2006. godine bio predsjednik Federacije BiH.

Na ovaj način, kako se navodi, Lozančić je oštetio hrvatski budžet za oko 600.000 kuna, odnosno oko 160.000 KM.

Lozančić je zagrebačkom Opštinskom sudu poslao dva oštro intonirana pisma u kojima je naveo razloge za neodazivanja na njegove pozive, te naveo da priznaje samo Sud BiH.