Milorad Dodik
0

"BiH može da opstane u okvirima Daytona"

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je u subotu u Bijeljini da Bosna i Hercegovina može da opstane u okvirima Daytonskog sporazuma, ukoliko je svi podržavaju, a to podrazumijeva da svi prihvate maksimum onoga što može da bude zajedničko.

"Zajdničko nam može biti međunarodni pravni okvir, tržište i moneta i mislim da je krajnje vrijeme da se u BiH odustane od konvertibilne marke (KM), za koju već ima raznih špekulacija kakva je njena snaga, te da se pređe na euro", kazao je Dodik.

On je još jednom ponovio da je "iz Sarajeva protjerano oko 150.000 Srba, kao i da se Hrvati u Sarajevu ne nalaze u zavidnom položaju".

"Tamo je na sceni politički sistem koji želi etnički očistiti jedan prostor i grad, a koji pretenduje da bude glavni grad složene multietničke države BiH", rekao je Dodik i ocijenio da je "to problem koji ne treba zanemarivati i međunarodna zajednica u BiH to pitanje mora konačno staviti na dnevni red".

"Može opet neko da napravi problem zbog ove retorike, ali ja sam odlučan da pričam o činjenicama", dodao je entitetski premijer.

Dodik je istakao da se "RS gradi tako da se u njoj slobodnim osjećaju svi narodi, te pripadnici ostalih nacionalnih zajednica".