Svjetska banka upozorava
0

"BiH mora ispuniti sve obaveze prema stand by aranžmanu"

SRNA
Da bi došlo do realizacije dogovorenih kreditnih linija, o kojima bi odbor Svjetske banke trebao odlučivati krajem ferbuara ove godine, potrebno je da svi nivoi vlasti ispune preuzete obaveze u vezi sa stand by aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), rekao je šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli tokom susreta sa ministrom finansija i trezora BiH Draganom Vrankićem.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH saopšteno je da su Vrankić i Mantovanelli tokom današnjeg sastanka razgovarali o planiranoj podršci Svjetske banke privredi, te budžetima i platnom bilansu BiH.

Mantovanelli je tokom sastanka posebno naglasio da uz obaveze u vezi sa stand by aranžmanom ide i  poštivanje određenih vremenskih rokova. 

Vrankić je naveo  da su  vlasti na državnom nivou BiH  u potpunosti ispunile uslove i  pozvao i one koji to nisu učinili  na ispunjavanje preostalih obaveza, rekavši da će delegacija BiH, na tehničkom nivou, iduće sedmice boraviti u Washingtonu.

On je  podsjetio da  BiH do juna 2011. godine treba iskoristiti i  oko 70 miliona dolara  kredita iz,  posljednjeg za BiH, vrlo povoljnog IDA aranžmana.  

Uz podršku  Svjetske banke u BiH treba da budu provedene reforme   u oblastima socijalnog sektora, upravljanja javnom potrošnjom  i mjere vezane  za povećanje konkurentnosti privatnog sektora, s ciljem  povećanja socijalne pomoći siromašnima, uz istovremeno smanjivanje fiskalnog deficita, te unapređivanje strukture i efikasnosti javne potrošnje.