Štefan Fuele
0

"BiH mora govoriti jednim glasom"

FENA
Štefan Fuele (Foto: Reuters)
Štefan Fuele (Foto: Reuters)
Kvalitet priprema za pristupanje Evropskoj uniji mora imati prioritet nad brzinom, jer prijemom ne želimo samo veću, već i snažniju Uniju, ocijenio je evropski povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Upitan kada će zemlje zapadnog Balkana postati članice EU-a, on je u intervjuu bečkom dnevniku Der Standard naglasio da nema kristalnu kuglu i kako Evropska komisija nije nadležna za određivanje vještačih vremenskih rokova.

"Svaka zemlja će napredovati na temelju vlastitih zasluga i kvalitet priprema za pristupanje mora imati prednost nad tempom, jer ne želimo prijemom samo povećati EU, već je snažnije graditi", objasnio je on.

"Na zapadnom Balkanu je regionalna saradnja sastavni dio proširenja i trebala bi dalje biti osnažena. Mi to detaljno promatramo i očekujemo od svih partnera u regiji da se konstruktivno angažiraju u regionalnoj saradnji", kazao je Fuele.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, evropski povjerenik je istaknuo da ona mora reformirati ustav.

"BiH mora reformirati ustav i usaglasiti ga s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Kao svaka druga zemlja koja teži pristupanju EU-u, Bosna mora govoriti jednim glasom i imati institucije koje efektivno funkcioniraju i koje državi omogućuju da prihvata zakone, da ih primjenjuje i progura pravila Unije .

Ukoliko do toga ne dođe, postoji opasnost da zemlja zaostane za svojim susjedima", upozorio je Fuele.

Povodom spora oko imena između Makedonije i Grčke on je izrazio nadu da će dvije strane izgraditi dinamiku koja je stvorena preporukom Komisije o otvaranju pregovora s Makedonijom.

Kako o pitanju Kipra, tako i u vezi s Makedonijom Fuele je poručio stranama kako je sada vrijeme da se dođe do rezultata, i da nema vremena za gubljenje.

"EU nije promijenila kriterije za članstvo. Međutim, ona je usavršila svoje metode kako bi osigurala da zemlje budu pripremljene u svim područjima čim pristupe Uniji. Mi sada, naprimjer, koristimo sistematske referentne tačke za otvaranje i zaključenje poglavlja. Pojačanu pozornost pridajemo pitanju pravne države i sada imamo određeno poglavlje u pregovorima u kojem precizno definiramo referentne tačke za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala", objasnio je Fuele koje su pouke poslije primanja Bugarske i Rumunije.