Srećko Latal
0

"BiH ka Evropskoj uniji ne ide dovoljno brzo"

FENA
Srećko Latal
Srećko Latal
Očigledno je da BiH ne ide prema Evropskoj uniji ni blizu tako brzo kako bi mogla i trebala, izjavio je danas novinarima u Sarajevu analitičar Međunarodne krizne grupe (ICG) Srećko Latal.

Latal je ovu izjavu dao pred početak konsultacija između Evropske komisije s nevladinim organizacijama i organizacijama civilnog društva u vezi sa izvještajem EU o napretku BiH za 2010. godinu. Paralelno s konsultacijama u Sarajevu organizirane su i konsultacije u Banjoj Luci.

Analitičar krizne grupe očekuje da će ove konsultacije ukazati na neke mogućnosti na koji način bi BiH mogla ubrzati svoj put ka Evropskoj uniji.

Kao najveću prepreku evropskom putu BiH Latal vidi politička neslaganja između vodećih političkih stranaka gotovo u svemu.

"Mislim da nakon reforme odbrambenog sistema ne postoji nijedna reforma koju BiH ne bi mogla uraditi na putu ka Evropskoj uniji ako postoji politička spremnost. Prema tome, ključno pitanje je da li postoji politička spremnost, a ako ne, zbog čega ne", rekao je on.

Imajući u vidu stanje u kojem su neki od vodećih političkih lidera došli do toga da više ne mogu komunicirati međusobno, analitičar ICG-a također upozorava da bi negativna atmosfera mogla potrajati i nakon izbora, dok se ne formiraju nove vlasti. A to znači i nova odgađanja.

Šef operacija Delegacije Evropske unije u BiH Boris Jaroševič kazao je kako izvještaj o napretku pokriva sve oblasti vezane za pristup, a EU pritom konsultira širi auditorij.

"Evropska komisja je ta koja priprema izvještaj, ali trebamo i mišljenje civilnog društva. To nije samo birokratski proces, nego nam je bitno da čujemo i mišljenje nevladinih organizacija koje jesu dio ovog procesa", kazao je Iarochevitch.

Od ostalih učesnika, pozitivno mišljenju iz svog domena najavila je predsjednica Unije za održivi povratak i integraciju BiH Mirhunisa Zukić.

Ona je, između ostalog, navela da je nakon rata rekonstruirano više od 300.000 stambenih objekata, a da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ove godine implementiralo velika sredstva za povratak.

Zato će njene preporuke biti pozitivne, a takvo mišljenje Unija za povratak je izrazila i u Briselu.