Hiljade mladih sportista dolazi 2017.
584

BiH domaćin 13. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala

Klix.ba
Na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine Evropskog olimpijskog komiteta u Rimu donesena je odluka da će gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo u februaru 2017. godine ugostiti nekoliko hiljada mladih sportista i sportiskinja iz cijele Evrope, u okviru 13. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (European Youth Olympic Winter Festival – EYOWF).

Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, prof. dr. Alija Behmen i dr. Vinko Radovanović, u Rimu su potpisali Ugovor o domaćinstvu, čime su se gradovi obavezali da će kao organizatori ispuniti sve obaveze, koje proizlaze iz povelje EYOWF-a i uputa Evropskog olimpijskog komiteta. U budžetu, koji je sastavni dio kandidacijskog dokumenta, predviđena su i značajna ulaganja u infrastrukturu, pa će tako korist od organiziranja ovog sportskog događaja biti dugoročna.

Sve materijale koji su bili neophodni za kandidaturu za organiziranje EYOWF-a 2017. producirao je Sarajevo Navigator, uz podršku USAID – Sida Firma Projecta, u sklopu kojeg Sarajevo Navigator djeluje kao jedan od koordinatora lanca vrijednosti za razvoj turizma.

Organizacija EYOWF-a 2017. prepoznata je od strane USAID – Sida Firma Projecta kao jedna od pokretačkih snaga za dodatni razvoj turizma u sarajevskoj regiji, gdje turizam u posljednje vrijeme predstavlja sve ozbiljniju granu ekonomije, sa godišnjom stopom rasta od oko 10 posto.

Uporedo sa radom na pripremi kandidature za EYOWF 2017, Sarajevo Navigator sa Gradom Sarajevo i ZUP Baščaršija, radi i na organiziranju Sarajevo Holiday Marketa, jedinstvene sajamske manifestacije, koja će u glavnom gradu BiH biti održana od 15. decembra / prosinca 2012. do 15. januara / siječnja 2013. godine. Tokom Sarajevo Holiday Marketa će ponovo biti realizovan i projekat uspostave sezonske autobuske linije Sarajevo – Jahorina.