BiH
0

BiH dobila strategiju kulturne politike

FENA
Strategija kulturne politike u BiH uvrštena je u Srednjoročnu razvojnu strategiju BiH, rečeno je na sjednici Komisije za izradu Strategije kulturne politike u BiH koja je održana juče poslijepodne.

Članovi Komisije podržali su prijedlog da uz osnovni tekst Strategije bude pripremljen statistički pregled "Kultura i umjetnost u BiH".

Tokom rasprave o ciljevima i planu realizacije Strategije kulturne politike u BiH, članovi Komisije zaključili su kako su ključne stvari donošenje zakona o kulturnoj politici na državnom nivou te formiranje državne fondacije za kulturu.

Predsjedavajući Komisije Ibrahim Spahić zadovoljan je što su članovi ove komisije bili inicijatori uvrštavanja Strategije kulturne politike u Srednjoročnu razvojnu strategiju BiH.

Programom ostvarivanja Strategije kulturne politike u BiH predviđeno je i njeno uključivanje u proces evropskih integracija, interresorna saradnja u oblasti kulture, afirmacija kulturne politike i kulturnih različitosti u BiH, korištenje resursa kulurnog naslijeđa i podrška razvoju kulture kroz turističku valorizaciju ukupne baštine, ulaganje u ključne projekte obnove pozorišnih kuća, kinodvorana, muzeja i izgradnja novih kulturnih centara, formiranje kulturno-informativnih centara u svijetu i valorizacija međunarodnih kulturnih projekata te manifestacija u promociji novih kulturnih vrijednosti i novog imidža BiH, uz intenziviranje međunarodne saradnje.

Ciljevi Strategije kulturne politike u BiH bit će predstavljeni kroz osnovne interese društva s pregledom i prijedlogom instrumenata kulturnog razvoja, uvidom u prednosti i slabosti kulturne politike i projektima za ostvarivanje srednjoročnih i dugoročnih ciljeva.

Članovi Komisije i eksperti intenzivno rade na izradi Strategije kulturne politike u BiH i očekuje se da bi javna rasprava o nacrtu ovog dokumenta mogla početi krajem aprila, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.