Zaobišao prepreke
35

Biden naoružava Grčku kako bi ona mogla naoružati Ukrajinu, Republikanci to ne mogu spriječiti

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kako blokada Republikanske stranke pomoći Ukrajini ulazi u svoj četvrti mjesec, Vlada SAD-a pod predsjednikom Joeom Bidenom pronašla je pametan način da omogući oružje i municiju snagama Ukrajine kako bi odbranile svoju zemlju.

U osnovi, to je američka verzija njemačke prakse kružne trgovine oružjem, poznate kao Ringtausch. SAD poklanjaju starije viškove naoružanja Grčkoj s razumijevanjem da će Grčka donirati Ukrajini dio vlastitih viškova oružja.

Grčki mediji su prošle sedmice objavili vijest. Prema novinama Kathimerini i drugim medijima, administracija Joea Bidena ponudila je grčkoj vladi tri patrolna čamca klase Protector dužine, dva transportna aviona Lockheed Martin C-130H, 10 turboprop motora Allison T56 za avione Lockheed P-3, 60 borbenih vozila M-2 Bradley i transportne kamione.

Sav ovaj vojni materijal je višak američke vojske i dostupan je Grčkoj besplatno. Savezni zakon omogućava američkom predsjedniku da proglasi vojne sisteme viškom, odredi im vrijednost, potencijalno nula dolara, i pokloni ih pod uslovom da ih primalac preveze.

Zakon ograničava godišnje transfere viškova oružja na 500 miliona dolara. Isti zakon ne propisuje vrijednost koju predsjednik dodjeljuje viškovima oružja. U pismu grčkom premijeru Kyriakosu Mitsotakisu, državni sekretar SAD Antony Blinken opisao je brodove, avione, motore i vozila kao "besplatne ustupke".

Pokloni u okviru viška naoružanja Grčkoj dodatno obogaćuju veći paket oružja koji uključuje 40 Lockheed F-35 stealth borbenih aviona, za koje Grčka plaća 8,6 milijardi dolara. Administracija Joea Bidena prethodno je odobrila, tokom 2022. i 2023. godine, 60 miliona dolara finansiranja za kupovinu oružja od Atine.

Kao protivuslugu za ovu velikodušnost, Amerikanci žele da Grci doniraju više oružja Ukrajini, piše Forbes.

"Nastavljamo biti zainteresovani za odbrambene sposobnosti koje bi Grčka mogla prenijeti ili prodati Ukrajini", napisao je Blinken.

Amerikanci su ponudili i nagradu nakon završetka donacije.

"Ako su ove sposobnosti od interesa Ukrajini, i uz očekivano ocjenjivanje njihovog statusa i vrijednosti od vlade SAD, možemo istražiti mogućnosti za moguće dodatno strano finansiranje oružanih snaga za Grčku, do iznosa od 200 miliona dolara."

Grčka vojska operiše, ili čuva u skladištu, oružje dizajnirano od Sovjetskog Saveza i SAD, što bi bilo odmah korisno za ukrajinsku vojsku. To uključuje posebno baterije za dugi dometa protivzračne odbrane S-300 i Hawk, vozila za protivzračnu odbranu kratkog dometa Tor i Osa, te protivzračne topove ZU-23-2. Također, dostupna je i municija za sve ove sisteme.

Neki ili svi ovi sistemi oružja mogli bi biti upućeni prema Ukrajini.

"Političko i vojno rukovodstvo već je dalo potrebne smjernice kako bi zastarjeli sistemi i oprema koja više nije u upotrebi kod grčke vojske bili preneseni Ukrajini", prenosi Kathimerini.