BiH
40

Biciklisti iz Vozuće krenuli put Potočara

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Oko 15 biciklista krenulo je iz Vozuće prema Potočarima gdje će u subotu prisustvovati ukopu i dženazi 136 žrtava genocida u Srebrenici.

Organizatori biciklističkog maratona ''Vozuća-Srebrenica 2015'' su Udruženje ''Tim'' i MTB Vozuća.

Biciklisti su na put krenuli kako bi odali počast ubijenim Srebreničanima u julu 1995. godine, a pored njih 15, još četiri osobe idu s automobilima kao pratnja i podrška.

Biciklisti će u naredna dva dana preći oko 150 kilometara. U prvoj etapi koja traje danas, preći će put od Vozuće preko Olova do Kladnja, gdje će prenoćiti.

Maraton će biti nastavljen sutra u jutarnjim satima, a preći će etapu od Kladnja preko Vlasenice do Konjević polja, gdje će se priključiti koloni biciklista iz Bihaća.

Nastavit će dalje kroz Bratunac i u poslijepodnevnim satima stići u Potočare, mjesto posljednjeg smiraja brojnih srebreničkih žrtava.

  • Svi biciklisti su spremni za ovaj maraton. Odlučili smo na ovaj način odati počast nedužnim žrtvama koje su živote izgubile prije tačno 20 godina. Vjerujemo da ćemo svi do kraja istrajati u maratonu i da će sve proteći kako treba - kaže potpredsjednik Udruženja ''Tim'' i učesnik maratona Saudin Trakić.

Treći dan, biciklisti će klanjati dženazu za 136 žrtava genocida, nakon čega će se vratiti u Vozuću, saopćili su organizatori.