Mijo Krešić
0

"Biće uvedeno vanredno stanje"

SRNA
Vršilac dužnosti ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić rekao je da poslije pisma iz Brisela o ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima u Ministarstvu bezbjednosti želi uvesti vanredno stanje i pokušati ispoštovati rokove koje je Savjet ministara dao u akcionom planu za ispunjavanje uslova iz "mape puta" kako bi oni bili ispunjeni do sredine devetog ili početkom desetog mjeseca.

Krešić očekuje da pitanja tehničke naravi bude riješena ekspresno, ali da ne i da svi uslovi mogu biti potpuno ispunjeni.

"Ali, očekujem da se pokazuje dobra volja da oni budu kvalitetno ispunjeni i da se zacrta određena trasa u kom pravcu će ići realizacija. To će biti pozitivan signal iz BiH prema EU'', rekao je Krešić za "Nezavisne novine".

On smatra da će biti potrebni zaokreti u Ministarstvu, navodeći da će njegovi prioriteti biti da do dolaska novog ministra pokuša relaksirati odnose unutar Ministarstva. 

"Ti odnosi su u dobroj mjeri bili narušeni. Želim uspostaviti čvrstu i jasnu saradnju sa direktorima agencija za provođenje zakona, ne miješajući se u njihov rad i poštujući njihovu operativnu samostalnost", istakao je Krešić.	
	
Govoreći o terorizmu, on je istakao da je terorizam jedna od prijetnji bezjednosti BiH koju ne treba potcjenjivati, što se navodi i u nekim dokumentima BiH.

"Ova tema nije za dvnevnopolitičke svrhe, već za ozbiljnu analizu i uvijek je tretirana od agencija za provođenje zakona u BiH. Borba protiv terorizma je aktivnost koja je kontinuirana i najbolji rezultat je prevencija. I na tom tragu se u BiH preduzimaju različite aktivnosti", naglasio je Krešić.

Komentarišući bijeg Karaja Kamela bin Alija iz zeničkog zatvora, on je rekao da agencije za sprovođenje zakona nisu sjedile skrštenih ruku, ali da se kroz medije stekao utisak da niko ništa ne čini, te da u konfuziji stvorenoj u javnosti, neki ljudi direktno odgovorni za ovo što se dogodilo misle da kroz medije sakriti odgovornost.

On očekuje da će, poslije provedenog nadzora od Ministarstva pravde FBiH i istrage, Tužilaštvo BiH imati posla i da će se doći do određenih osoba koje su odgovorne i koje su učinile propuste. 

Krešić je istakao da će se Vjekoslav Vuković, protiv koga je podignuta optužnice u Hrvatskoj, vratiti na poziciju pomoćnika ministra, uz ograničenje pristupa tajnim podacima dok god postoji bezbjednosna smetnja.  

"Slučaj 'Vuković' je u dobroj mjeri ispolitizovan i mislim da se sa državnog nivoa prenio na lični nivo", istakao je Krešić.