BiH
44

BHRT danas očekuje odluku EBU-a: Upitan prijenos Evropskog prvenstva u nogometu

Piše: S. H.
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Još uvijek je neizvjesno da li će građani u BiH moći pratiti Evropsko prvenstvo u nogometu. Prava na prijenos ima državna BHRT koja se trenutno nalazi u najtežoj situaciji poslije rata sa brojnim dugovanjima i neizvjesnom budućnosti.

BHRT duguje Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) šest miliona franaka, ali je ostavljena mogućnost uplate deset posto duga, odnosno 1,9 miliona franaka. Državna televizija BiH tražila je odgodu plaćanja dijela duga, a taj prolongirani rok od sedam dana ističe danas.

"Danas očekujemo odluku EBU-a o tome da li će BHRT-u biti dozvoljen prijenos Evropskog nogometnog prvenstva. U ovom trenutku nemamo nikakvih informacija o eventualnoj odluci", kazala je u razgovoru za Klix.ba Sabina Bačvić-Zečević, glasnogovornica BHRT-a.

Prošle sedmice Upravni odbor BHRT-a donio je odluku da usljed teške finansijske situacije i neriješenog pitanja naplate RTV takse 30. juna privremeno bude prekinuto emitiranje programa. Bio bi to presedan u radu te televizijske kuće jer je državna televizija radila i u najtežim uslovima tokom rata.

Ipak, nagomilani dugovi i neriješen sistem naplate doveli su BHRT u najtežu situaciju, zbog čega su upitni prijenosi najvećih svjetskih sportskih događaja, poput Evropskog prvenstva u nogometu i Olimpijskih igara.

Nije poznato da li su u BHRT-u razmatrali neku rezervnu opciju ukoliko iz EBU-a stigne negativna vijest. Poznato je da UEFA ne dozvoljava komercijalnim televizijama prijenos Evropskog prvenstva, zbog čega je još uvijek neizvjesno da li će građani BiH moći gledati Evropsko nogometno prvenstvo.