Ministar Selmo Cikotić
0

Bh. vojnici u Afganistanu uslov za ulazak u NATO

SRNA
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić rekao je da BiH ne mora da šalje svoje jedinice u mirovne operacije u Afganistan, ali bi to značilo zaustavljanje puta BiH prema NATO-u što bi bila veoma riskantna odluka.

"Mi ne moramo uputiti naše jedinice u ISAF, ali odluka da se ne upute značila bi zaustavljanje puta BiH prema NATO-u, što bi bila vrlo riskantna odluka, ako bi se uopšte razmatrala", rekao je Cikotić za "Oslobođenje".

On je podsjetio da je učešće u ISAF-u povezano sa napretkom prema NATO-u i koliko god je to rizično, manje je rizično od izbora da se ne ide u Afganistan, odnosno da se ne ide prema NATO-u.

Prema njegovim riječima, NATO, odnosno međunarodna zajednica,  dio je ukupne političke slike u BiH. 

Bržim prijemom BiH u Akcioni plan za članstvo, NATO investira u stabilnost i prosperitet BiH i daje pozitivan doprinos klimi za konstruktivnije, pozitivnije dogovaranje najviših političkih zvaničnika o budućnosti BiH i o načinu na koji će biti uređen njen ustav.

"Eventualnim odugovlačenjem  praktično se gradi dodatna nestabilnost i neizvjesnost, a situacija se nepotrebno komplikuje", poručio je Cikotić.