BiH
1

Bh. vlasti s MMF-om usaglasile dopunsko pismo namjere

FENA
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH, kojoj je prisustvovala i delegacija MMF-a, izjavio novinarima da su poslije vrlo argumentirane, iscrpne diskusije, usaglasili s MMF-om dopunsko pismo namjere.

"Odnosno, raspravljali smo o 11 prethodnih i velikom broju strukturnih mjera, ili o više od 50 različitih mjera koje su klasificirane u više od 30 članova unutar dopunskog pisma namjere", kazao je Zvizdić.

Dodao je da su poslije vrlo argumentirane, iscrpne diskusije, usaglasili s MMF-om dopunsko pismo namjere.

"Prihvaćen je određeni broj korekcija na predložena rješenje i mi ćemo to u narednih nekoliko dana finalizirati unutar konačnog teksta dopunskog pisma namjere između BiH i MMF-a", istaknuo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, sve prethodne i strukturne mjere su definirane s namjerom i u cilju jačanja fiskalne finansijske stabilnosti BiH; jačanja bankarskog sektora kojem je posvećena posebna pažnja; harmonizaciji zakona na nivou BiH, onih koji su važni, od zakona o doprinosima pa do zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Zatim, boljoj i kvalitetnijoj koordinaciji između poreskih uprava i svih agencija unutar bankarskog sektora.

"Mjera koja je isto tako važna da se podvuče, to je prethodna mjera da će do kraja godine biti usvojene akcize na naftu i naftne derivate, kako bi se nastavila predviđena dinamika izgradnje auto-puteva u BiH", potcrtao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Naveo je i to da je MMF vrlo jasno konstatirao da je ekonomski napredak i razvoj BiH vidljiv, da je on kredibilan, da se on razvija svojom predviđenom dinamikom i da će sve prethodne strukturne mjere značajno doprinijeti jačanju bh. institucija, uopće jačanju legislativnog okvira i svih sistema koji su važni za ekonomski razvoj BiH.

Šef Misije MMF-a za BiH Nadeem Illahi se zahvalio vlastima na različitim nivoima u BiH, u institucijama BiH kao i na nivou entiteta, na izvanrednoj saradnji tokom pregovora koji su trajali protekle dvije sedmice u Banjoj Luci i Sarajevu, nakon kojih su uspjeli postići saglasnost o zaključivanju prvog pregleda aranžmana, pod uvjetom da budu ispunjene prethodne mjere.

"Plan je da Izvršni odbor MMF-a odobri zaključivanje prvog pregleda početkom sljedeće godine, pod uvjetom da prethodne mjere budu do tada ispunjenje", istaknuo je Illahi.

Dodao je da, kada je riječ o ekonomskoj prognozi za BiH, ona je pozitivna s rastom koji je u ovoj godini iznosio 2,6 posto, a očekuje se da će tokom 2017. godine iznositi i tri i više od tri procenta.

"Kada je riječ o stabilnosti bankarskog sistema, on je na agregatnom nivou stabilan iako postoje izvjesne, eventualno, ranjivosti u nekim od pojedinačnih banaka. Kada je riječ o inflaciji, ona je u ovoj godini bila na negativnom nivou. Očekuje se da će sljedeće godine preći u sferu pozitivnih vrijednosti, pod utjecajem vanjske prognoze i kretanja", kazao je Illahi.

Po njegovim riječima, neke od politika koje su kao takve dogovorene, usmjerene su na jačanje, odnosno dalje poboljšanje poslovnog okruženja u zemlji i u tom smislu je postignut dogovor, kako o nastavljanju provedbe ranije dogovorenih politika, tako i o nekim od novih politika koje podrazumijevaju tri glavna elementa politika o kojima je postignut sporazum.

"Na prvom mjestu to je pomjeranje poreznog opterećenja koje bi trebalo biti smanjeno na sam rad. S druge strane, to je restrukturiranje i ukoliko to bude neophodno privatizacija preduzeća u državnom vlasništvu. Na trećem mjestu, to je dalji nastavak izgradnje autocesta u skladu s planiranom dinamikom", naveo je Illahi.

Kada je riječ o fiskalnim i budžetskim aspektima, kaže da su razmatrali, kako izvršenje budžeta za 2016. godinu tako i planove u smislu budžeta za 2017. godinu na različitim nivoima.

"Kada je riječ o samom izvršenju budžeta, ono je adekvatno, odnosno na zadovoljavajućem nivou. Također, budžeti koji su planirani u postojećim okvirima za 2017. godinu su uglavnom u skladu s programom MMF-a", potcrtao je Illahi.

Dodao je da su budžeti za 2017. godinu posebno usklađeni s konkretnim ciljevima programa s MMF-om, među kojima su na prvom mjestu smanjenje tekuće potrošnje, posebno iz ukupnih izdvajanja na plaće i na drugom mjestu povećanje potrošnje na infrastrukturne, odnosno kapitalne projekte.

"Kada je riječ o finansijskom sektoru, tu je postignut zaista značajan napredak u smislu reforme i modernizacije zakona o bankama. Napredak koji je postignut rezultira u tome da zakoni koji su izrađeni, ne samo da su kao takvi modernizirani, nego njihova provedba omogućava i funkcioniranje BiH kao jedinstvenog ekonomskog prostora", ustvrdio je Illahi.

Zaključio je da će zahtjev vlasti BiH biti razmatran na Izvršnom odboru MMF-a, na sjednici koja će biti sazvana početkom sljedeće godine, uz ispunjenje prethodnih mjera koje je predsjedavajući Vijeća ministara BiH spomenuo.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je napomenuo da je većina mjera iz baznog pisma namjere provedena u zacrtanim rokovima i u predviđenoj dinamici.

Po njegovim riječima, ostao je jako mali broj mjera koje „iz opravdanih, realnih razloga, pogotovo zbog dužine trajanja procedura, nisu završene“.

"Govorimo o samo malom broju mjera za koje smo morali napraviti nove rokove, ali ne nikako duže od tri mjeseca u odnosu na prethodno bazno pismo namjere. Zajednička konstatacija svih prisutnih, i predstavnika MMF-a i predstavnika BiH, jeste da smo do sada realizirali sve obaveze dominantno u skladu s predviđenim rokovima i da smo potpuno opredjeljeni da 11 prethodnih mjera definiranih u dopunskom pismu namjere, uradimo u predviđenim rokovima", zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Naglasio je da bez provedbe prethodnih mjera i permanentnog rada na strukturnim mjerama, neće doći do realizacije dogovora, odnosno aranžmana s MMF-om.