BiH
0

BH Telecom u prošloj godini ostvario ukupnu dobit od oko 150 miliona KM

NINA
BH telecom d.d. je danas u Sarajevu prezentirao izvještaje o svome finansijskom poslovanju u 2003. Kako je kazao Hamdo Katica, generalni direktor tog preduzeća, ukupna dobit iznosi skoro 150 miliona KM i bit će podijeljena na četiri segmenta.

"Za porez na dobit bit će izdvojeno 12 miliona, reinvestiranje 36 miliona, za rezerve preduzeća deset miliona, te 91,4 miliona KM za obaveze prema vlasniku. S obzirom na to da je Federacija BiH vlasnik 90 procenata, Vladi FBiH bit će prebačeno 82,29 miliona, te 9,14 miliona malim dioničarima kao vlasnicima deset posto kapitala BH telecoma", kazao je Katica.

Inače, ukupan prihod tog poduzeća u prošloj je godini iznosio 526,82 miliona KM, dok su rashodi 377 miliona KM.

Kako je kazao Katica, u ovoj će se godini poduzeće nizom novih usluga pokušati još više približiti svojim korisnicima. Planirana je rekonstrukcija pristupnih mreža fiksne telefonije u Sarajevu, Zenici, Travniku, Bugojnu, Bihaću, Tuzli, Gradačcu, te na područjima gdje dosad nisu postojali uslovi za pružanje telekomunikacijskih usluga. Završetkom ovih radova, kako je rečeno, očekuje se uključenje 40 hiljada novih pretplatnika.

U mobilnoj telefoniji su, također, planirane različite pogodnosti za prepaid, ali i postpaid korisnike. S obzirom na, kako je rečeno, negativan trend prelaska s postpaid na prepaid usluge, bit će izmijenjena cjenovna politika preduzeća, kako bi se korisnici zadržali na pretplati.

"Definitivno će biti smanjenja cijena", najavio je Katica ne precizirajući, međutim, koliko bi to smanjenje moglo iznositi.

Tokom ljeta bit će uvedene i pogodnosti za prepaid korisnike, posebno za turiste koji kraće vrijeme borave u BiH. Neke od novina je i usluga "Friends and family" po kojoj će korisnici moći pozivati dva mobilna broja po znatno povoljnijoj cijeni od ostalih.

I u Internet uslugama BH telecom planira izvjesna ulaganja u poboljšanje kvalitete usluga za svoje korisnike, te, uz dogovor s Vladom Federacije, pogodnosti koje će omogućiti proširenje korisnika Interneta u BiH.

Nakon prošlogodišnje revizije financijskog poslovanja, BH telecom je, kako kaže generalni direktor tog poduzeća, pod stalnom kontrolom finansijskih institucija u BiH.

Međunarodni i domaći revizori upoznati su i s izvještajem o finansijskom poslovanju za prošlu godinu, a poslovanje tog preduzeća često provjerava i Finansijska policija FBiH.