BiH
0

BH slobodni demokrati, NBS i BPNS: Neprihvatljiv Lajčakov prijedlog za reformu policije

FENA
Narodna bošnjačka stranka, BH slobodni demokrati i Bosanskopodrinjska naroda stranka danas su na pres-konferenciji u Sarajevu ocijenili da je prijedlog visokog predstavnika o reformi policije apsolutno neprihvatljiv te da je lošiji nego postojeći model u BiH.

Predsjednik BH slobodnih demokrata Sead Avdić je istaknuo da je to prijedlog Brisela.

„Upozoravam i svoje kolege i javnost BiH, Brisel nije toliko naivan niti neinformisan, a ponajmanje da ne zna šta su evropski principi organizacije policijskih snaga, a jednostavno stoji iza neprihvatljivog, krajnje suprotnog prijedloga elementarnim principima organizacije policijskih snaga u jednoj državi, a posebno državi u evropskoj porodici država i naroda“, kazao je Avdić.

On ističe da taj prijedlog nije slučajan. U tom smislu, kazao je on, BH slobodni demokrati se s pravom pitaju - ako se ukida Federalni MUP, znači li to naznake, znači li to projekcije, znači li to najave promjene administrativno-teritorijalnog ustroja BiH i ukidanje Federacije u cjelini „što je put bez povratka s aspekta podjele BiH“.

„To treba pitati OHR i Lajčaka. Ponavljam, BH slobodni demokrati se pitaju da li to znači najavu ukidanja Federacije, promjene administrativno-teritorijalnog ustroja BiH i puta bez povratka ove države s aspekta podjele i disolucije ove države. To je ono što nas brine“, istaknuo je Avdić.

Prema njegovim riječima, ako OHR i Brisel žele postići potpunu političku stabilnost u BiH onda treba sada i odmah bez odgađanja i uvjetovanja BiH primiti u EU.

Predsjednik Narodne bošnjačke stranke Nedžad Latić je kazao da je ta stranka ohrabrena ozbiljnošću i odvažnošću Rehna i Lajčaka da proces reforme policije privedu u ovom mjesecu do kraja, ali izražava sumnju i bojazan da će to biti dobro za građane BiH.

„Pošto očekujemo da će ovakav prijedlog bošnjački lideri i bošnjačke stranke odbiti, NBS je spreman da u slučaju bilo kakvih sankcija ili pritiska na bošnjačke lidere u znak protesta zamrzne svoj politički rad smatrajući to da ne možemo artikulirati svoje političke interese“, kazao je Latić.

Predsjednik Bosanskopodrinjske narodne stranke Seid Karić je rekao da je protiv ikakve policije koja će nositi prefiks ili znak srpska, ističući da ona mora biti građanska, bosanska i ničija druga.

„Protiv sam toga da se politika miješa u policiju“, istaknuo je on.