Konferencija u Sarajevu
107

Bh. pomorski stručnjaci: Hrvatska ugrožava suverenitet BiH na njenoj pomorskoj teritoriji

Dž. L.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Tematska konferencija "Problem proglašenog suvereniteta Republike Hrvatske na pomorskoj teritoriji Bosne i Hercegovine" okupila je danas u Sarajevu istaknute predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, akademske zajednice i organizacija civilnog društva.

"Na ovogodišnjoj konferenciji smo okupili istaknute predstavnike akademske zajednice koji su govorili o različitim temama vezanim za ovu problematiku. S jedne strane smo razmatrali pravno-političke aspekte međunarodnog sporenja BiH i Republike Hrvatske na Jadranskom moru, a s druge sve elemente društvenog i ekonomskog značaja Jadranskog mora za Bosnu i Hercegovinu. Predavači su bili prof. dr. Larisa Velić, prof. dr. Hanka Vajzović, prof. dr. Enis Omerović, doc. dr. Mirza Čaušević, prof. dr. Muriz Spahić, prof. dr. Munir Jahić, prof. dr. Kasim Tatić, Zoran Bibanović i Nedžad Ajanović. Izuzetno je važno da se okupljamo oko ove teme i argumentovano zagovaramo zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine", kazao je Izet Bajrambašić, predsjednik Pomorskog društva BiH.

Kako su organizatori naglasili, cilj Konferencije je upoznati javnost sa dugogodišnjim problemom proglašenog suvereniteta Republike Hrvatske na pomorskoj teritoriji BiH, a posebno sa mogućim načinima rješavanja trenutnog stanja.

"Ono što je akademska zajednica jasno potvrdila jeste da Republika Hrvatska nedvojbeno ugrožava suverenitet BiH na njenoj pomorskoj teritoriji. Posebno bih tu istakao važnost da sa današnje konferencije ne odlazimo sa opštim zaključcima, već su predavači ponudili 'mapu puta' ka rješavanju problema suvereniteta, pomorskog razgraničenja kao i pitanja koridora za slobodni pristup Bosne i Hercegovine otvorenom moru. Samo kroz konstruktivni i naučni pristup, te okupljanje ljudi koji razumiju prilike u međunarodnim odnosima, može donijeti rezultate i promjenu trenutnog stanja. Vjerujem da smo to današnjom konferencijom postigli", zaključio je Bajrambašić.