BiH
0

"BH Novinari" protestvuju zbog pritisaka na novinara Avdića

Sarajevo-X
Udruženje/udruga "BH Novinari" i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest MUP- u Tuzlanskog kantona zbog pritisaka na novinara Avdu Avdića, dopisnika lista "Oslobodjenje" i njegovog nezakonitog privođenja na informativni razgovor u utorak, 8. augusta 2005.

Dvojica policajaca MUP – a Tuzlanskog kantona pokušali su novinara Avdu Avdića odvesti automobilom na, kako su kazali, informativni razgovor i tom prilikom dobiti informacije u vezi sa tekstom o ilegalnim odlascima u Francusku koji je objavljen u današnjem broju «Oslobođenja». Nakon što je Avdić odbio odlazak u nepoznatom pravcu, policajci su sa njim obavili razgovor u jednom kafeu. Tom prilikom su pokušali prisiliti novinara da kaže imena osoba koje su bile izvori informacija za pomenuti tekst. Policajci su također prijetili novinaru, upozoravali ga riječima kako «policija njemu može ustrebati» te na druge načine htjeli doći do željenih informacija.

Ovakvo ponašanje policajaca, prijetnje zbog teksta i pokušaj iznuđivanja informacija o novinarskim izvorima direktan su atak na život i slobodu novinara, te predstavljaju nezapamćen primjer onemogućavanja novinara u obavljanju radnih zadataka. Doda li se ovome informacija kako policajci nisu posjedovali adekvatan nalog za «informativni» razgovor sa pomenutim novinarom, cijeli slučaj dobija na težini i ukazuje na to u kakvim uvjetima rade novinari i šta im se može dogoditi ukoliko počnu pisati o kriminalnim radnjama i osobama uključenim u njih.

Po ugledu na demokratske zemlje, novinari u cijeloj BiH, pa tako i u Tuzlanskom kantonu, očekuju od pripadnika MUP- a pomoć u obavljanju posla, zaštitu u situacijama koje za novinare mogu biti opasne, a nikako nasilničko i prijeteće ponašanje službenih lica, kakvo je zabilježeno u Tuzli. Podsjećamo javnost i na činjenicu da svi međunarodni i bosnaskohercegovački dokumenti, odluke i zakoni u vezi sa novinarstvom i medijima omogućavaju novinarima zaštitu izvora informacija, naročito u slučajevima razotkrivanja kriminala, korupcije i drugih nezakonitih ponašanja. Zbog toga niko, pa ni policajci, nema pravo novinare prisiljavati na otkrivanje izvora, stoji u saopštenju udruženja "BH Novinari".

Udruženje/udruga «BH Novinari» i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju od MUP-a Tuzlanskog kantona da hitno ispita okolnosti pod kojima se desio ovaj slučaj, utvrdi identitet policajaca i njihovog nalogodavca, te prema njima poduzme zakonom predviđene mjere.

Tražimo također od komesara Ivice Divkovića da se ogradi od ponašanja dvojice policajaca i uputi javno izvinjenje novinaru Avdi Avdiću zbog ponašanja njegovih policajaca. Budući da su novinaru Avdiću prijetili policajci, te da smo iskreno zabrinuti za njegovu sigurnost, zahtjevamo od komesara Divkovića da poduzme dodatne mjere zaštite novinara i njegove porodice, stoji u saopštenju udruženja "BH Novinari".

Udruženje/udruga «BH Novinari» i Linija za pomoć novinarima će o ovom slučaju izvjestiti EUPM i od njih zatražiti istragu i poduzimanje mjera prema policajcima i njihovim zapovjednicima.