BiH
174

Bh. dijaspora ni ovaj put nije zakazala: Kamioni pomoći i novac stižu u ugrožena područja

Piše: N. J.
Naša dijaspora je još jednom iskazala solidarnost kada je najpotrebnije
Naša dijaspora je još jednom iskazala solidarnost kada je najpotrebnije
Bh. dijaspora ovih dana s posebnom pažnjom i zabrinutošću prati sve vijesti sa poplavljenih područja u našoj zemlji, a kao i mnogo puta dosad bh. građani i zajednice u mnogim zemljama nisu zakazali.

Među onima koji su se prvi uključili u akciju prikupljanja i slanja pomoći unesrećenom narodu u našoj zemlji bila je krovna organizacija bh. građana u Holandiji "Platforma BiH", a djelovali su zajedno sa neprofitnim Udruženjem građana "Komšiluk" iz Sarajeva.

Oni su uputili apele za pomoć bh. građanima koji su stradali u poplavama, a sve kako bi prikupili odjeću, hranu, lijekove, higijenske potrepštine koji su im sada prijeko potrebni. Diglo je to na noge svu bh. zajednicu u Holandiji te su se hiljade naših građana koji žive u toj zemlji priključile akciji. Lokacije za prikupljanje pomoći su iz sata u sat zatrpavane humanitarnim paketima, koji su punjeni prema uputama Crvenog križa.

Solidarnost u teškim trenucima

“Ovakva solidarnost bh. iseljeništva u Holandiji ne pamti se od dana agresije na BiH”, tvrde u bh. zajednici Holandije a potvrda tome je podatak da su volonteri “Platforme BiH” jedva stizali udovoljiti svim pozivima zemljaka. Akciji su se priključili i brojni holandski građani, koji su željeli dati svoj doprinos. Na bankovni račun "Platforme BiH" u četiri dana uplaćeno je 11.000 eura, a novac prikupljaju i neka udruženja. Prve donacije već su uplaćene u našoj zemlji.

"Platforma" je pisala i holandskom ministru vanjskih poslova Timmermansu tražeći hitnu pomoć u transportu pomoći za BiH.

Građani BiH i Srbije zajedno su prikupljali pomoć u Dublinu
Građani BiH i Srbije zajedno su prikupljali pomoć u Dublinu

Osim u Holandiji, naši građani su se organizovali i prikupili pomoć i u Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, u Dublinu u Irskoj, St. Louisu (SAD), Skandinaviji, Turskoj i drugim zemljama.

Tako je još prije dva dana objavljena informaicja da je bh. dijaspora u Sloveniji prikupila 20 tona pomoći za ugrožene u BiH. U nekoliko gradova Austrije i Njemačke formirani su punktovi na koje su građani donosili hranu, odjeću, artikle za higijenu i ostalo. Iz njemačkog Stuttgarta jučer je krenuo i prvi kamion sa pomoći za našu zemlju.

Veliko srce, ali i snaga

Bh. građani koji žive u dijaspori organizovali su se i informisali o ovim akcijama putem Facebook stranica, a nerijetko su uspijevali animirati i državljane drugih zemalja da se uključe u pomoć, pa i zainteresirati tamošnje medije za situaciju u kojoj se našla naša zemlja.

Na ovaj način, bh. građani koji žive u inozemstvu još su jednom pokazali veliko srce, ali i veliki potencijal i snagu koju naša zemlja u njima ima diljem svijeta. Zaslužili su i ovaj put sve čestitke za svoj trud i ljudskost.