Komisija za odbranu i sigurnost
0

Bez podrške izmjenama Zakona o sprečavanju pranja novca

SRNA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Zajednička komisija za odbranu i sigurnnost Parlamentarne skupštine BiH danas nije podržala Prijedog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, a protiv ovakvih izmjena bili su članovi Komisije iz Republike Srpske (RS).

Izmjenama zakona predviđeno je osnivanje posebne agencije na državnom nivou koja bi se bavila tim pitanjima, a koja bi bila formirana od sadašnjeg Finansijsko-obavještajnog Odjeljenja Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), od kojeg bi preuzela najveći dio nadležnosti.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić svoje protivljenje je pojasnila time da je Ministarstvo sigurnosti BiH nastavilo sa praksom izrade prethodnih zakona koji su bili potrebni za "mapu puta", "radeći ih u uskom krugu podobnih ljudi, bez učešća predstavnika institucija RS", od kojih u ovom slučaju, na kraju procedure nije traženo mišljenje.

Prema njenim riječima, osnivanje nove agencije ne bi bilo u skladu sa preporukama Komiteta Savjeta Evrope i Strategijom i Akcionim planom za borbu protiv pranja novca, što zajedno sa činjenicom da Krivični zakon nije usklađen sa Evropskom konvencijom o borbi protiv pranja novca, ne bi dalo dobre rezultate.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović rekao je da je ova oblast od 2004. godine isključivo u nadležnosti države, pojasnivši da je u izradi zakona, koji je sačinjen na bazi operativnih podataka, učestvovao mali broj ljudi, jer je ograničen broj eksperata u BiH koji su sposobni za taj posao.

Član Komisije Borislav Bojić naglasio je da je formiranje novih agencija na državnom nivou neprihvatljivo zbog nedostataka finansijskih sredstava, koje bi ovom slučaju iznosile dva miliona KM godišnje, te ocijenio da je veoma upitno hoće li aktivnosti u toj oblasti biti poboljšane izdvajanjem iz okvira Sipe.

Podršku osnivanju agencije iskazali su Šefik Džaferović iz SDA, Beriz Belkić iz Stranke za BiH, Mehmed Bradarić iz SDP-a i Božo Ljubić iz HDZ-a 1990, dok je Borjana Krišto iz HDZ-a tokom rasprave izrazila određene rezerve u uspješnost njenog rada.
Komisija danas nije razmatrala revidiranu informaciju Ministarstva odbrane BiH o nestanku 11,5 tona eksploziva iz preduzeća "Pretis", jer sjednici nije prisustvovao zamjenik ministra odbrane BiH za resurse Marina Pendeš koja je trebala da predstavi tu informaciju, kao i zbog toga što je Ministarstvo odbrane tek danas dostavilo dodatne informacije o ovom slučaju.

Predsjedavajuća Komsije Majkić rekla je da će informacija biti razmatrana na nekoj od narednih sjednica, napominjući da je Ministarstvo odbrane do sada upućivalo Predsjedništvu BiH dvosmislen materijal, sa različitim i nepotpunim informacijama, bez podataka šta je to Ministarstvo preduzelo da se otkriju i kazne odgovorni u tom slučaju.

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac rekao je novinarima da se revidiranom informacijom potvrđuje da je "Pretis" koji je za potrebu Ministarstva odbrane radio delaboraciju municije, navedenu količinu eksploziva neovlašteno prodao "Vitezitu" iz Viteza. 

"Ministarstvo odbrane je zadužilo Pendešovu i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Miladina Milojčića da utvrde odgovornost u sistemu. Očekujemo informaciju o tome u toku ove ili iduće sedmice", rekao je Marjanac.

On je istakao da se zna gdje je TNT eksploziv, da on nije zloupotrebljen, te da je prodat za jednu KM po kilogramu, ali da Ministarstvo još nije dobilo zvaničnu informaciju od "Pretisa" šta je učinjeno s ovim eksplozivom.