Sramotna odluka FIFA-e
0

SKANDALOZNO / Bez minute šutnje za žrtve u Srebrenici na finalu SP-a

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Krovna svjetska fudbalska organizacija FIFA neće održati minutu šutnje prije početka finalnog susreta Svjetskog prvenstva između Španije i Holandije, stoji u zvaničnom odgovoru Društvu za ugrožene narode “Internacional”, koji je potpisao generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke.

"Na genocid u Srebrenici podsjeća se s tugom i bolom širom svijeta, posebno u Evropi, gdje je 11. juli proglašen Danom komemoracije za žrtve Srebrenice. Nažalost, taj dan koincidira s hapšenjem i izricanjem kazne na doživotnu robiju Nelsona Mandela i njegovih suboraca prije 50 godina. Kako možete i pretpostaviti, taj dan ima veliki značaj za cijeli afrički kontinent, a posebno za Južnu Afriku. Zato se nadamo da ćete imati razumijevanja za to da nijedan od tih užasnih događaja neće biti posebno istaknut u Južnoj Africi na završnoj utakmici Svjetskoga prvenstva u fudbalu 2010. Dozvolite da povodom tog tragičnog dana iskažemo naše duboko žaljenje zbog žrtava zločina u Srebrenici i sausjećanje s njihovim porodicama i građanima Bosne i Hercegovine", stoji u odgovoru FIFA-e, koji vam prenosimo u cjelosti.

Društvo za ugrožene narode “Internacional” svoj je zahtjev uputilo 6. jula na ime predsjednika FIFA-e Seppa Blattera.

Nekoliko političara i političkih stranaka također je zatražilo od krovne fudbalske kuće da održi minutu šutnje u spomen na preko osam hiljada ubijenih Bošnjaka 11. jula 1995. godine.

U nedjelju, 11. jula, bit će obilježena 15 godišnjica genocida u Srebrenici. U Memorijalnom centru Potočari bit će održana komemoracija i ukop 775 žrtava najvećeg genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.