BiH
0

Bez dogovora o statusu 174 radnika Mittal Steel Zenica

FENA
Nakon jučerašnjih pregovora s Wilijem Smithom, direktorom za ljudske resurse Mittal Steel Europe, predsjednik Sindikata Mittal Steel Zenica Islam Imamović izjavio je da će status 174 radnika s kojim uprava početkom godine nije potpisala ugovore o radu, biti poznat u narednih nekoliko dana.

Predstavnici kompanije ponudili su Sindikatu da se status čekanja posla tokom kojeg ovi radnici primaju mjesečnu naknadu od 180 KM produži do sredine 2007. godine, tačnije za još šest mjeseci, uz uvjet da se nakon isteka tih šest mjeseci, oko 90 radnika s NK i PK spremom proglasi tehnološkim viškom, a za 80 radnika koji imaju KV i SS spremu ostavljena je mogućnost angažmana u pripremi i pokretanju integralne proizvodnje.

Također je ponuđena i mogućnost sporazumnog prekida radnog odnosa uz isplatu stimulativnih otpremnina.

"Ovakav prijedlog radnici neće prihvatiti. Mi se od sinoć nalazimo u prostorijama Sindikata, svoj odgovor poslali smo predstavnicima Mittala i čekamo njihovu reakciju. Tražimo da se naš status riješi ili ćemo poduzeti radikalne mjere, blokirati ulaze u kompaniju ili magistralni put M-17", izjavila je Indira Dizdarević, predstavnica radnika s kojim uprava nije potpisala ugovore o radu.

Za nove pregovore Wili Smith, direktor za ljudske resurse pri Mittal Steel Europe, ovlastio je menadžment Mittal Steel Zenica.