BiH
2

Bevanda se sastao sa Davutogluom i izrazio saučešće

Anadolija
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sastao se danas u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom i tom prilikom izrazio suosjećanje s porodicama žrtava teške rudarske nesreće koja se dodogila jučer u Turskoj.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Molim Vas da u ime Vijeća ministara BiH, i u moje osobno, prenesete saučešće porodicama nastradalih u ovoj teškoj nesreći, turskom narodu i premijeru Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoganu“, rekao je tijekom susreta Bevanda.

Govoreći o privrednoj saradnji, Bevanda je rekao da se privrednici moraju povezivati i da im se moraju otvarati putevi za saradnju, kako bi dvije države imale još bolje odnose.

Ministar Davutoglu je Bevandi prenio pozdrave od premijera Turske Recepa Tayyipa Erdogana i poziv da u što skorije vrijeme posjeti Tursku, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

On je, također, rekao da je Turska svjesna činjenice da Bosni i Hercegovini treba vidljivija ekonomska potpora koja će dati i konkretne rezultate. Naglasio je da svijet treba da se okrene BiH i da je turska Vlada kreditom od 100 miliona eura, na određen način, otpočela tu potporu.

Predsjedavajući Bevanda i ministar Davutoglu su se saglasili da su svi oni koji vrše javne funkcije dužni stvarati prostor za realni sektor i da će u narednom razdoblju biti neophodno olakšati dolazak privrednicima u BiH kroz otklanjanje birokratskih barijera. 

Turski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući Vijeća ministara BiH učestvovali su danas u radu Sarajevo Business Foruma koji je se održava u glavnom gradu BiH.