Sastanak sa Fletcherom Bartonom
0

Bevanda: Prioritet Vijeća ministara je euroatlantski put BiH

SRNA
Predsjedavajući Vijećaa ministara BiH Vjekoslav Bevanda naglasio je danas na sastanku sa šefom Misije OEBS-a u BiH Fletcherom Bartonom da su prioriteti Vijeća ministara BiH euroatlantski put BiH i razvitak privrede, te izrazio očekivanja da će OEBS pružiti neophodnu savjetodavnu podršku institucijama BiH na tom putu.

Bevanda je na današnjem sastanku zahvalio za dosadašnji doprinos OEBS-a u izgradnji pomirenja, demokratije i institucija u BiH, što je preduslov za uspješnu regionalnu saradnju i ekonomski napredak BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Barton je Bevandi čestitao za imenovanje, te   rekao da će Misija OEBS-a nastaviti pružati podršku BiH u ispunjavanju obaveza koje proističu iz njenog članstva u OEBS-u putem saradnje sa Vijećem ministara kako bi se postigao željeni napredak ka euroatlantskim integracijama.

On je istakao da BiH ima novo Vijeće ministara s novom energijom i jasnim euroatlantskim ambicijama, te da je Misija OEBS-a u BiH spremna pružiti podršku ovim prioritetima, jer time BiH usvaja demokratske vrijednosti i standarde, koje upravo baštini OEBS.

Sagovornici su se usaglasili da je neophodna bliska i otvorena saradnja institucija BiH i Misije OEBS-a u BiH kako bi se ubrzao euroatlantski put BiH, odnosno transparentna saradnja zasnovana  na partnerstvu u kojem bi OEBS pružao savjetodavnu podršku institucijama BiH na putu ka EU i NATO-u. 

Tokom susreta razgovaralo se i o skoroj posjeti glavnog sekretara OEBS-a Lamberta Zanierija BiH.