BiH
6

Bevanda: BiH opredijeljena za punopravno članstvo u NATO-u

FENA
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda s ministrom odbrane BiH Zekerijahom Osmićem i zamjenicom ministra vanjskih poslova BiH Anom Trišić-Babić razgovarao je danas s generalnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom.

Tom prigodom, predsjedatelj Bevanda je upoznao gosta o teškoj situaciji u dijelovima BiH koji su pogođeni nezapamćenim poplavama i zahvalio državama članicama NATO-a i saveznicima na potpori koju su već pružile, a i dalje pružaju ugroženom stanovništvu BiH.

Generalni tajnik NATO-a Rasmussen je izrazio sućut obiteljima poginulih i stradalima u poplavama i rekao da će saveznici i partneri NATO-a i dalje odgovarati na potrebe BiH i regije šaljući helikoptere i drugu vrstu humanitarne pomoći.

Na sastanku je zajednički konstatovano da je našu zemlju zadesila ogromna nesreća i da je pomoć svih koji su se odazvali dobrodošla, te da se samo koordioniranim naporima mogu ublažiti posljedice ove kataklizme koja se još uvijek dešava na sjeveru naše zemlje.

Generalni tajnik se posebice zanimao za aktivnosti koje BiH ostvaruje na putu euroatlantskih integracija i aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO.

Ministar Osmić i zamjenica ministra Trišić-Babić su, odgovarajući na pitanja generalnog tajnika, istaknuli da su procesi pridruživanja NATO-u krenuli uzlaznom putanjom i da je u narednom razdoblju moguće očekivati ubrzan proces knjiženje vojne imovine. Ministar Osmić je istakao potrebu intenziviranja napora za uknjižbu vojne imovine i obavijestio generalnog tajnika Rasmussena da je Ministarstvo obrane BiH u potpunosti spremno i opredijeljeno da okonča ovaj proces, koji je po njegovom mišljenju pitanje tehničke naravi. On je još jednom potvrdio našu opredjeljenost za nastavkom angažmana Oružanih snaga BiH u misiji ISAF u Afganistanu i kazao da su u toku aktivnosti na pripremi učešća naših pripadnika u misiji u Afganistanu i nakon 2014. godine.

Generalni tajnik NATO-a Rasmussen je poručio da on i dalje očekuje da se naprave pozitivni pomaci kada je u pitanju uknjižba vojne imovine, te da će NATO i dalje podržavati napore svih zemalja aspiranata da čim prije postanu punopravni članovi ove organizacije.

Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH pri NATO-u Branimir Jukić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.