Kermes festival
0

Besplatni oftamološki pregledi za građane Sarajeva

Anadolija
Na Kermes festivalu na Trgu Oslobođenja - Alije Izetbegovića u Sarajevu, koji je organizovala Fondacija za razvoj obrazovanja i kulture "Sulejmanija“, građani su mogli izvršiti besplatni pregled očiju. Preglede je obavljao turski ljekar Faruka Erola.

U izjavi za agenciju Anadolija, Erol je kazao da je došao u Sarajevo ispred Hisar Intercontinental bolnice na poziv Fondacije za razvoj obrazovanja i kulture "Sulejmanija“. On je rekao da je bolnica Hisar Intercontinental jedan od sponzora Kermes festivala, i da su vrlo rado pristali na ovu vrstu saradnje s obzirom na bratske i prijateljske odnose između Turske i BiH.

Istaknuvši da je ovaj put došao sam, ali da je bolnica Hisar Intercontinentinal jako zainteresovana za ovaj region, Erol je kazao da je u bolnici u Istanbulu do sada izliječeno hiljade Bosanaca, te da se nadaju prilici za otvaranjem klinike i na ovim prostorima.

Kermes je, inače, "hajr čaršija“, a ovo je, ujedno, turski osmanski običaj. Radi se o jednom od skoro zaboravljenih običaja na Balkanu i u BiH. Osnovni cilj "hajr čaršije" je pružiti pomoć siromašnoj djeci koja, prije svega, bez ove pomoći ne bi imala mogućnost za školovanje. Posjetitelji Kermes festivala kupovinom proizvoda, uglavnom raznih tradicionalnih jela, čine hajr, odnosno dobro djelo.