BiH
0

Bešlić pozvao na neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda

FENA
Predsjednik Saveza općina i gradova Federacije BiH Ljubo Bešlić uputio je pismo predsjedniku i dopredsjedniku Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona u kojem traži da se na današnjoj sjednici te skupštine izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda HNK-a ne usvoje bez provedene procedure sukladne Zakonu o načelima lokalne samouprave u FBiH.

U pismu je istaknuto kako će Savez općina i gradova F BiH u slučaju usvajanja navedenog prijedloga biti primoran Zakon o pripadnosti javnih prihoda HNK-a osporavati preko nadležnih institucija, kako bi zaštitio svoje članove.

Bešlić je podsjetio da je na sjednici Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH bilo je riječi o odlukama važnim za normalno funkcioniranje jedinica lokalne samouprave. Predsjedništvo je tada zauzelo stajalište da se sukladno Zakonu o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH neće dozvoliti nikakvo mijenjanje odnosa na štetu jedinica lokalne samouprave bez jasnoga dogovora sa Savezom.

Također, navodi se kako je člankom 56. Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH propisano da su federalne, odnosno županijske vlasti dužne putem Saveza općina i gradova Federacije BiH konsultirati jedinice lokalne samouprave u postupku donošenja propisa koji ih se tiču izravno.