Mostar Run Weekend
20

Beograđanin i Zagrepčanka pobjednici mostarskog polumaratona

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Ognjen Stojanović iz beogradskog Trkačkog kluba i Ana Štefulj iz AK Sljeme pobjednici su petog "Mostar Run Weekend" polumaratona u Mostaru koji je uprkos pandemiji okupio stotine takmičara i takmičarki.

Drugo i treće mjesto osvojili su Milan Mitrović i Ivan Dračar, a u ženskoj konkurenciji druga je bila Olivera Jevtić, a treća Zoe Hamel.

Ovogodišnji polumaraton kao i ranijih godina se trčao certificiranom stazom preko sedam gradskih mostova, što je postao i zaštitni znak utrke.

Start utrke bio je na mostu u Vojnu, sjeverno od grada, a planirana staza natjecatelje je odvela do Tržnog centra Meppas Mall, gdje je i ovog puta cilj.

Organizatori "Mostar Run Weekend"iz Udruženja Kinezis ističu da u pandemijskim uslovima nije bilo lako organizovati polumaraton, ali da se uspjelo i držalo svih epidemioloških mjera.

Predsjednik organizacijskog odbora Mostarskog polumaratona Franjo Lović je pojasnio da su organizovani grupni startovi, da ni u jednom trenutku više od trideset ljudi ne bude blizu na malom prostoru.

Svi su na startu morali nositi zaštitnu masku koju mogli skinuti nakon pretrčanih 200 metara.

Najveći broj takmičara je bio iz Bosne i Hercegovine, ali su trkači i trkačice stizali iz svih zemalja zapadnog Balkana, a bilo ih je iz zemalja zapadne Evrope.

Ova manifestacije tradicionalno ima i humanitarni karakter. Tako je ove godine poseban dio manifestacije bila je utrka građana u dužini od četiri kilometra pod sloganom "Nada", od koje se sav prihod usmjerava za udrugu "Novi pogled" koja okuplja žene oboljele od karcinoma dojke i ostalih malignih bolesti.