BiH
0

Beograd: Održana 11. sjednica Igmanske inicijative

FENA
Predstavnici Igmanske inicijative, pokreta koji okuplja više od sto nevladinih organizacija u regiji, ocijenili su u nedjelju u Beogradu na svojoj 11. sjednici da u njoj još ne postoji neophodna stabilnost i da nadilaženje posljedica ratova i obnovu povjerenja može pomoći suzdržanost u izjavama i razumijevanje kritičnih problema.

Sjednica u Beogradu bila je posvećena traženju rješenja za normalizaciju odnosa zemalja potpisnica Daytonskog sporazuma.

Sudionici sastanka Igmanske inicijative složili su se u ocijeni da je aktualna kriza u BiH najozbiljnija od završetka rata i potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Uplitanje političara sa strane iz međunarodne zajednice ili političara iz Srbije ne može pomoći u rješavanju nastale krize, rekao je Živorad Kovačević, predsjednik Europskog pokreta u Srbiji. Kovačević je izjavio kako bi se odgovorni dužnosnici u zemljama regije i mediji morali suzdržati od prejakih riječi i eskalacije sporova koji bi se trebali rješavati diplomatskim putem.

Članovi Igmanske inicijative pozvali su u svojim zaključcima bosansko-hercegovačke političare da preuzmu odgovornost za stabilizaciju političke situacije kao i odgovornost za izgradnju BiH kao demokratske države, te istakli da od zemalja u regiji očekuju da doprinesu normalizaciji odnosa u regiji, a posebno da poštuju teritorijalni i politički suverenitet BiH.

Na 11. sjednici Igmanske inicijative u Beogradu nisu sudjelovali predsjednici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, nakon što je predsjednik Srbije Boris Tadić otkazao sudjelovanje, zbog nedavne izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića kojom je on "uvrijedio" srbijanskog premijera Vojislava Koštunicu.

Komšić je, nakon što je Koštunica izjavio da mjere visokog povjerenika u BiH Miroslava Lajčaka imaju za cilj neovisnost Kosova i ukidanje Republike Srpske, srbijanskom premijeru poručio da "drži prste dalje od BiH, jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu".