BiH
6

Belkić: Očigledno je odmicanje od suštine presude

FENA
Beriz Belkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Beriz Belkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Preuranjeno je komentarisati praktična rješenja vezana za implementaciju presude "Sejdić-Finci", jer je taj dio izostavljen, odnosno rečeno je da će se razraditi do 10. oktobra- rekao je danas u izjavi za Agenciju FENA Beriz Belkić, poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu PSBiH, povodom sastanka na visokom nivou s Evropskom unijom o procesu pristupanja BiH EU, koji je održan jučer u Briselu.

Osvrćući se na zaključak koji govori da će ti modeli biti napravljeni na takav način da će zadovoljiti legitimne zahtjeve konstitutivnih naroda, kaže da se u prvi plan stavlja rješavanje „hrvatskog pitanja u smislu da drugi ne biraju Hrvate u Predsjedništvu BiH dok se usput spominju i ostali“.

"Dakle, s biti presude, rješavanja diskriminacije ostalih, prelazi se na jedno vrlo kompleksno pitanje koje se ne može riješiti samo pitanjem načinom izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, odnosno izborne jedinice Federacije BiH", kazao je Belkić.

U tom smislu, ističe da "imamo niz drugih diskriminacija po raznim osnovama koje bi ustavom trebalo rješavati".

Iako navodi da ne može dati konkretan komentar o rješenju, s obzirom na to da ne zna na koji način se misli izborni zakon mijenjati, Belkić zaključuje da je "očigledno da se cijeli pristup odmiče od suštine problema – duha presude, koja traži rješenje pitanja diskriminacije ostalih".