vijesti
0

Džaferović optimističan: Rješenje presude "Sejdić-Finci" uskoro se može postići

FENA
Današnji sastanak bh. lidera u Briselu nije uspio jer nije postignut zajednički stav oko rješenja koje bi značilo implementaciju presude Sejdić-Finci, kao niti oko definiranja mehanizma koordinacije - istaknuo je za Agenciju Fena potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović.

Džaferović, član delegacije SDA u Briselu koju je predvodio zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, naglasio je da su prema BiH sada pokrenuti mehanizmi suspenzije IPA fondova, što se inače čini ukoliko država ne ispuni obaveze prema Evropskoj uniji.

"Riječ je o mehanizmima koji nastupaju ukoliko država ne ispuni obaveze, što mi i nismo učinili. Ti mehanizmi se pokreću, ali oni mogu biti obustavljeni onog momenta kada ispunimo obaveze. Što ih prije ispunimo, to bolje", kazao je.

Džaferović naglašava da je u Briselu rečeno kako BiH mora odmah riješiti pomenuta dva pitanja, te da su u pitanju sati, a ne dani ili neki duži rokovi.

Podcrtao je da su predstavnici Evropske komisije ponudili model za implementaciju presude Sejdić-Finci koji predstavlja refleksiju svih dosadašnjih razgovora bh. lidera.

"To nije njihov model, ali su ga oni iznijeli. Još uvijek nemamo potpuno sve detalje tog modela, ali suština je u tome da se jedan član Predsjedništva BiH bira iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH", istaknuo je on.

Džaferović pojašnjava da model predviđa da jedan kandidat iz Federacije koji dobije najveći broj glasova bude izabrani član Predsjedništva BiH, dok se drugi član također bira s teritorije cijele Federacije, ali se gleda iz kojih pet kantona je prvi član Predsjedništva dobio najveći broj glasova.

"Tada drugi član treba da bude iz druge etničke kategorije ili reda Ostalih i većina njegovih glasova treba da dođe sa teritorije ostalih pet kantona iz kojih nije većinu dobio prvi član Predsjedništva BiH", kazao je on.

Džaferović dodaje da se time osigurava regionalna zastupljenost, dok se pri tom gledaju glasovi iz cijele Federacije BiH.

Podcrtao je da model još uvijek nije do kraja definiran niti preciziran, već je ostavljen za dalje razgovore. On očekuje da razgovori bh. lidera budu nastavljeni u što je moguće skorije vrijeme kako bi dogovor bio što prije postignut.

"Prema ovom modelu koji su iznijeli predstavnici Evropske komisije postoji blagonaklon odnos i razumijevanje kod svih učesnika. Niko nije odbio taj model, svi su ostavili da ga analiziraju i izvrše simulaciju, te sve provjere, što ćemo i mi u stranci uraditi. Ako ćemo suditi po tome, mogli bismo gledati s određenim stepenom optimizma da bi tu stvar u vrlo skoro vrijeme mogli riješiti", zaključio je Šefik Džaferović.