BiH
0

Behmen se sastao s majkom ubijenog mladića

Sarajevo-x.com
Alija Behmen
Alija Behmen
Gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen primio je danas Nevzetu Čehajić, majku ubijenog Amera Čehajića, izražavajući saučešće familiji žrtve i solidarizirajući se s njihovim naporima da počinitelji gnusnog zločina budu privedeni pravdi.

"Ovo je ko zna koji put da se u gradu dešava nešto zbog čega svi trebamo osjećati krivicu. Puštanje iz pritvora osumnjičenih za ubistvo Vašeg sina rezultat je neodgovornosti državnih organa, a svi smo mi podložni sudu javnosti“, rekao je gradonačelnik Behmen.

Gradonačelnik Behmen istakao je da žrtve, naročito ovakvih zločina imaju pravo na satisfakciju, a da se optuženima treba garantirati brzo, pošteno i transparentno suđenje. Istovremeno, ukazao je na to da je nedopustivo da ogroman broj osuđenih krimnalaca na slobodi čeka izdržavanje kazne, odnosno da se osobe osumnjičene za teške zločine brane sa slobode.

Nevzeta Čehajić upoznala je gradonačelnika sa događajima koji su prethodili ubistvu njenog sina i tokom sudskog postupka koji se odvija pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

"Vaš poziv me nije iznenadio jer od vlasti očekujem reakcije i podršku da oni koji su odgovorni za to obavljaju svoj posao. Doživjeli smo šok nakon što je ubica mog sina pušten iz jednomjesečnog pritvora i slobodno hoda Sarajevom, pod izgovorom da ne predstavlja prijetnju sigurnosti građana. Ni pod koju cijenu neću odustati od pravde i tražit ću adekvatnu kaznu“, kazala je Čehajićeva.

Gradonačelnik Behmen ukazao je na manjak ovlasti Grada, ali se obavezao da će založiti vlastiti uticaj i autoritet za to da odgovorni u ovom slučaju učine sve što je potrebno unutar zakonskih okvira da familija žrtve dobije zadovoljštinu.

"Ako bude potrebno i sam ću izaći na proteste i tražiti pravdu", rekao je gradonačelnik, koristeći se i ovom prilikom da apelira i na državne organe i na društvo da se podigne svijest o razmjerima problema kriminaliteta u Sarajevu.