O stanju u BiH i regiji
0

Bećirović sa zagrebačkim muftijom ef. Hasanovićem: Hrvatska i BiH nemaju alternativu dijalogu

T. K.
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao sa predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj zagrebačkim muftijom Azizom ef. Hasanovićem i njegovim saradnicima.

Tokom susreta razgovarano je o prilikama u Bosni i Hercegovini i regiji, kao i o položaju Bošnjaka u Hrvatskoj. Muftija Hasanović je poručio da je veoma važno i za Bošnjake u Hrvatskoj da postoje prijateljski i dobrosusjedski odnosi BiH i Hrvatske.

Bećirović i ef. Hasanović konstatovali su da se odnosi BiH i Hrvatske moraju zasnivati na međusobnom poštovanju, uvažavanju, jednakosti i ravnopravnosti u međudržavnim odnosima.

Podsjećamo, Bećirović je nedavno istakao da su države jugoistočne Evrope na velikom ispitu i da predstavnici ovih država odlučuju hoće li XXI stoljeće na ovom dijelu Evrope biti stoljeće mira i razvoja ili stoljeće novin nesreća.

"Kolektivno izvucimo pouke iz prošlosti, posebno iz tragičnih 1990-ih godina, i okrenimo se budućnosti. Otvorimo prostor za projekte koji donose ekonomski i svaki drugi napredak. Jedna od pretpostavki za uspješniju saradnju u regiji je i uvažavanje sljedećeg principa: Sve što ne želimo da se događa u našim državama, ne činimo to ni drugim. Kada ovaj princip implementiramo reducirat ćemo veliki broj problema", rekao je tada Bećirović.